Dinkić odbacio navode o prodaji Telekoma

Današnje procjene vrijednosti Telekoma kreću se od 1,9 milijardi do tri milijarde eura (telekom.rs)
Današnje procjene vrijednosti Telekoma kreću se od 1,9 milijardi do tri milijarde eura (telekom.rs)

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić oštro je demantirao navode beogradskog sedmičnika NIN da najprofitabilnije javno preduzeće te zemlje, Telekom Srbija, ponovno ide na prodaju.

Vrijednost Telekoma procjenjuje se između 1,9 i tri milijarde eura, jer njegova kupovina znači i kupovinu tržišta Crne Gore i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Prema pisanju beogradskog lista, jedan od mogućih kupaca je i Telekom Austrije, a Vlada Srbije je nakon neuspjele prodaje 2010. godine spremna na novi pokušaj.

S obzirom na nisku cijenu dionica, u Vladi je postignut dogovor da se stopira izlazak telekoma na berzu, kako se ne bi smanjila vrijednost kompanije. 

Međutim, Dinkić kaže da o tome nema ni govora.

“Niko nije najavio prodaju Telekoma i o tome se nije čak ni razgovaralo. Kada se nešto konkretno uradi, onda ću  moći govoriti o tome”, rekao je on.

Raniji pokušaji prodaje

NIN navodi da dogovor, postignut između premijera Srbije Ivice Dačića, prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra finansija i Dinkića, predviđa da se ide na prodaju putem međunarodnog tendera, s minimalno postavljenom cijenom i nakon prethodne komunikacije sa zainteresiranima.

Izvor iz Vlade rekao je za NIN da će se prvo vidjeti ima li raspoloženih da plate traženu cijenu, a ako ih bude, bit će raspisan međunarodni tender.

U suprotnom, odluka će biti odgođena.

Država je već prodavala Telekom na tenderu raspisanom u oktobru 2010. godine, koji je neslavno završen u maju 2011. godine.

Vrijednost kompanije procijenjena je na 2,4 milijarde eura, a Srbija je za 51 posto kapitala tražila 1,4 milijarde eura.

Jedina ponuda tada je stigla od Telekoma Austria, koji je prvi put ponudio 950 miliona eura za akcije i još 450 miliona eura za investicije, a u drugoj ponudi 800 miliona eura, plus 300 miliona eura u narednih devet godina.

Ponuda je odbačena, a tender je propao.

Izvor: Agencije


Povezane

Najuspješnija javna kompanija u Srbiji izlazi na berzu, ali nema obećanja o dionicama od 1.000 eura kao u slučaju NIS-a.

21 Apr 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO