Vrijednost dionica Facebooka vrtoglavo pada

Veliki broj investitora izbrisao je Facebook sa liste prijatelja.

Investicija za koju su mnogi vjerovali da će biti veoma unosna pokazala se kao pogrešna odluka.

Sada investitori masovno prodaju svoje dionice kako bi spasili što se spasiti može.

Povećana ponuda sada dodatno smanjuje vrijednost dionica i ukupnu vrijednost Facebooka kao kompanije.

Dionice Facebooka pale su više od šest posto u trgovini u četvrtak i dan su završile ispod 20 dolara, što je njihova najniža vrijednost.

Prepolovljena vrijednost

Od početka prve javne ponude vrijednost dionica se prepolovila.

Kad se podvuče crta, Facebook je izgubio više od 40 milijardi dolara na vrijednosti u posljednja tri mjeseca, što daje pravo mnogim investitorima da tu javnu ponudu okarakteriziraju najgorom u historiji Wall Streeta.

Ali, Facebook ima još jednog keca u rukavu, a to je zajednica od skoro milijardu korisnika.

Upravo je tako velika zajednica i glavni razlog zbog kojeg je vrijednost ove socijalne mreže skočila na 100 milijardi dolara u maju ove godine i glavni motiv optimistima koji vjeruju da će Facebook ponovno dostići taj nivo.

Ali, dionice izvršnog direktora Marka Zakerberga ostaju zaključane.

Prema pravilniku, on će svoje dionice moći prodavati tek u novembru.

Dugoročno dobra kompanija

Tokom narednih godinu dana dodatnih 1,9 milijardi dionica bit će pušteno u prodaju.

Uprkos tome, Facebook ostaje otporan. Dobra reputacija ovu kompaniju prati širom svijeta te uz svoje ime nema nijedan skandal ili problem sa zaduživanjem, tako da mnogi analitičari predviđaju da najbolji dani za ovu socijalnu mrežu tek dolaze.

“Ova kompanija ima sjajnu vrijednost. Iako je tačno da bi milijardu ljudi moglo napustiti Facebook, bilo ko ko ima mnogo prijatelja na Facebook, na to gleda kao na investiciju. Tako da čak i ako se pojavi neka popularnija mreža teško je da će se svi prebaciti. Facebook ima dobru kontrolu nad svojim korisnicima i dugoročno, to je dobra kompanija”, smatra Scott Kesseler, tržišni analitičar.

Ako je vjerovati tome, iako gubi milijarde dolara u tržišnoj vrijednosti, Facebook i njegovih gotovo milijardu korisnika i dalje će ostvarivati velike prihode.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO