Skromna zarada od solarne energije u BiH

Porodica Fatić vlasnik je prve solarne energije u BiH (Al Jazeera)
Porodica Fatić vlasnik je prve solarne energije u BiH (Al Jazeera)

Na električnoj energiji proizvedenoj snagom sunca u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u prvoj polovini ove godine ostvaren prihod od oko 5.000 konvertabilnih maraka (KM), doznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPBiH).

Prema podacima ovog preduzeća, od marta ove godine u sistem stiže sunčeva energija proizvedena u solarnoj elektrani sportske hale u Kalesiji, koja je vlasništvo Selmira i Sadika Fatića (Eko Energija d.o.o. iz Kalesije), a od juna i iz solarne elektrane “Bičakčić 1”, koja je u vlasništvu Edhema Bičakčića (“Bičakčić” d.o.o. iz Sarajeva).

Kalesijska elektrana je isporučila energiju u vrijednosti 5.132 KM, a Bičakčićeva u vrijednosti od 93,25 KM.

Tražena roba

Bičakčić, bivši federalni premijer, kaže da će energija proizvedena iz obnovljivih izvora biti tražena roba u budućnosti.

“Vrlo je važno da pristupimo tržištu zelenih carbon certifikata”, kaže Bičakčić i pojašnjava da bi to značilo dodatnu zaradu kao poticaj smanjenja ugljičnog dioksida u zraku.

U odnosnu na prethodnu godinu, u ovoj godini je porasla otkupna cijena energije proizvedene iz obnovljivih izvora – vode, sunca i vjetra – pa sada iznosi 0,12 KM/kWh, odnosno dva feninga više nego u prethodnim godinama.

Sredstva koja se plaćaju za obnovljivu energiju se naplaćuju preko računa koji se krajnjim potrošačima ispostavljaju za potrošenu električnu energiju.

Male hidroelektrane

U sistem EPBiH su priključene i 24 male hidroelektrane (mHE), koje su u prvoj polovini ove godine naplatile 4,1 milion KM za oko 33 GW proizvedene struje.

Trenutno, najviše proizvodi mHE Majdan, u vlasništvu firme Intrade-Energija d.o.o. iz Sarajeva, koja je u prvom polugodištu dobila od EPBiH 427.233 KM.

Ova mHE se nalazi na rijeci Kozici u srednjoj Bosni.

Najmanje struje trenutno daje mHE Hum, koja je u vlasništvu firme Eskimo S 2 d.o.o. iz Mehurića kod Travnika.

U promatranom periodu su zaradili 49.633 KM za struju koju su proizveli na rijeci Jasenici, općina Travnik.

Prošle godine je u sistemu bila 21 mala mHE, a one su proizvele 44 GW i naplatile 4,7 miliona KM.

Vraćanje novca u budžet

Prema važećim zakonima o koncesijama, na osnovu kojih su mHE izgrađene i puštene u pogon, dio tog novca bi trebao biti vraćen u budžete kao uplata koncesionih naknada.

U reviziji učinka “Upravljanje koncesijama Federacije Bosne i Hercegovine”, koju je Ured za reviziju institucija Federacije objavio u aprilu prošle godine, navedeno je da naplata i nadzor nad koncesionim naknadama za sada nisu zadovoljavajući.

Evidencija o naplaćenim koncesijama bi trebala biti vođena u kantonalnim ministarstvima finansija.

Prema podacima Komisije za koncesiju Federacije, još nijedna koncesija za izgradnju mHE nije data na razini ovog bh. entiteta, već na razini kantona.

Izvor: Agencije


Povezane

Sadik Fatić iz Kalesije, vlasnik prve solarne elektrane u regiji, kazao je za Al Jazeeru da i građani Bosne i Hercegovine mogu zaraditi ukoliko se odluče na korištenje obnoviljivih izvora energije. „Zašto da ne? Svakako da mogu, najbolje to pokazuje naše isksutvo“, rekao je on. „Solarne elektrane nema bez poticaja države. Mislim da imamo nabolje […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO