Fond Roubini: Kriza počinje u septembru

Stručnjaci RGE Monitora smatraju da Evropu očekuje nova kriza (AFP)
Stručnjaci RGE Monitora smatraju da Evropu očekuje nova kriza (AFP)

Evropu očekuje dramatičan septembar poslije tromog augusta, najavljuju već čuveni američki “vjesnici kriza”, ekonomisti analitičke kompanije RGE Monitor kojom rukovodi Nouriel Roubini, potkrepljujući predviđanja činjenicom da je historija pokazala kako krize najčešće nastupaju u septembru. 

Većina evropskih zemalja planira za početak septembra značajna dešavanja, od izbora i prezentacije novog budžeta do političkih debata i pregovora o pomoći, što će zajedno ili pojedinačno uzdrmati evropski brod, pa se nazire kraj krhkoj evropskoj stabilnosti. 

Predstavnici “trojke” (Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije) trebalo bi sto u septembru vratiti u Atinu i odlučiti o dodjeli nove tranše finansijske pomoći Grčkoj. Ukoliko “trojka odluči” obustaviti finansiranje, Grcima prijeti bankrot i izlazak iz zone eura. 

Iako ekonomisti Roubini Global Economicsa smatraju da je ovakav razvoj događa malo vjerovatan, Grčka će svakako biti u nezavidnoj situaciji. Lokalna vlada namjerava od evropske vlasti zatražiti ublažavanje uslova za dobijanje pomoći, a ukoliko se evropski zvaničnici ogluše vladajuća koalicija Grčke će se najvjerovatnije raspasti.

Grčki Parlament bi u septembru morao odobriti smanjenje državnih rashoda u 2013-2014. godini za 11,5 milijardi eura. Socijalno nezadovoljstvo u Grčkoj je već na vrhuncu, tako da će nova faza “štednje” izazvati proteste u cijeloj zemlji. 

Odstupanje od ciljeva

Portugal polako odstupa od postavljenih finansijskih ciljeva, pa Roubini Global Economics očekuje da će ta zemlja pokrenuti pregovore sa Evropskom unijom o novom paketu finansijske pomoći.

Međunarodni eksperti bi u septembru trebali objaviti izvještaje o stanju finansijskog sektora Španije. Rezultati ovih izvještaja pokazat će kojim su španskim bankama potrebna sredstva Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF). 

U Italiji početkom jeseni počinje izborna kampanja za Parlament. Njihova politička scena je u haosu, s obzirom na to da je broj neopredijeljenih birača najveći od početka 90-ih godina, te je nemoguće predvidjeti ishod izbora, zaključuju eksperti fonda Roubini. 

Ustavni sud u Njemačkoj će 12. septembra razmatrati tužbu opozicije o legitimitetu odluka julskog samita Evropske unije, kada je antikriznom fondu – i Evropskom fondu za stabilnost (EFSF) i njegovom nasljedniku Mehanizmu za finansijsku stabilnost (ESM), dato pravo da neposredno otkupljuju vrijednosne papira zemalja na granici bankrota. 

Analitičari na čelu sa Nourielom Roubinijem očekuju da će se sud staviti na stranu njemačke kancelarke Angele Merkel, ali ako se desi suprotno, stabilnost eurozone će biti ozbiljno uzdrmana. 

Kresanje rashoda

Vlada Francuske bi u septembru trebala predstaviti budžet za 2013. godinu i kakav god on bio izazvat će nezadovoljstvo. Tržišta će biti razočarana ukoliko izostane kresanje državnih rashoda, dok se njihovim uvođenjem mogu očekivati masovni protesti sindikata. 

U Holandiji su za 12. septembar najavljeni sveopći izbori. Nedavne ankete javnog mnjenja pokazuju da sadašnja vladajuća partija može da izgubi dio mjesta u Parlamentu, te će polovinu nove Vlade činiti “euroskeptici”, čime će se otežati podrška meta za spašavanje zemalja zone eura sa periferije. 

Evropska Vlada bi u septembru trebala predstaviti izvještaj o transformaciji Evropske centralne banke u zajednički organ bankarskog nadzora. Iz glasina koje su procurile u javnost postalo je jasno da mnogi detalji izvještaja nisu dorađeni, pa je velika šansa da će taj plan razočarati i evropske lidere i tržišta.

Mračna prognoza fonda ja u tome što Roubini najavljuje ostavku grčke Vlade krajem ove godine i izlazak te zemlje iz eurozone početkom 2013. Put Grčke ponovit će Portugal do kraja 2014. Španija će krajem ove godine dobiti zvaničnu podršku od EFSE/ ESM. Italija će se održati na površini duže, ali će i njoj biti potrebna pomoć.

Kredit Mađarskoj

EU i MMF će u septembru obnoviti pregovore o dodjeli kredita Mađarskoj. Ustavni sud Rumunije će 31. augusta odlučiti o ostavci predsjednika Trajana Baseskua na osnovu rezultata referenduma. 

U Ukrajini su za oktobar planirani izbori, a u septembru u Kijev dolaze predstavnici MMF-a koji će ponovo zatražiti povećanje cijena gasa u toj zemlji, a koje će vlasti zbog izbora odbaciti. Vlada će zbog toga poslije izbora biti primorana na devalvaciju grivne. 

Evropski problemi bi se mogli odraziti i na Rusiju, tim prije što ove godine ruski rod može da bude isto toliko loš kao i sušne 2010. godine, što garantira visoku inflaciju, naveli su ovi analitičari. 

Izvor: Agencije


Povezane

Američki ekonomista Noriel Roubini u Davosu kazao da najveću nesigurnost predstavlja mogućnost konflikta zapadnih država sa Iranom zbog njegovog nuklearnog programa.

28 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO