Brojni gradovi u SAD-u proglašavaju bankrot

Teška vremena zahtijevaju teške odluke, pa tako sve veći broj gradova u SAD-u koji se nalaze u ekonomskim neprilikama okreću se bankrotu kao potencijalnom rješenju.

Najviše je pogođena savezna država California. Stockton, grad s oko 300.000 stanovnika, najveći je u Americi koji je proglasio bankrot.

Istim putem krenulo je još nekoliko gradova, poput San Bernardina.

Ekonomisti tvrde da je takva situacija nastala zbog preoptimističnih prognoza ekonomskog rasta te pada naknade od poreza na nekretnine, nakon kolapsa tržišta nekretnina.

“Ušli smo u četvrtu godinu oporavka i ekonomija još nije dostigla nivo na kojem bi gradovi mogli nadoknaditi svoje gubitke i servisirati svoje dugove”, kaže Perry Wong, analitičar instituta Milken.

Pomoću bankrota gradovi mogu restruktuirati dug i reprogramirati plate u javnom sektoru.

Gdje su pare?

Do sada su bankroti gradova bili rijetkost, ali finansijski krah mnoge je doveo upravo do toga.

Grad Compton, koji se nalazi južno od Los Angelesa, ima oko 90.000 stanovnika, oko tri miliona dolara na računu i oko 43 miliona dolara deficita.

Prvog septembra najvjerovatnije će proglasiti bankrot.

Gradske vlasti su još u maju srezale radnu snagu u javnoj upravi, a ukinuti su i određeni građanski servisi. Stanovnici su bijesni.

“Gdje su sve pare nestale!? Mi plaćamo poreze i niko nije očekivao da će grad bankrotirati. Gdje su pare!?”, pita Dana Grey, stanovnica Camptona.

U gradovima širom Amerike mnogi građani postavljaju isto pitanje.

Izvor: Al Jazeera