Pritvor od mjesec dana u aferi Agrobanka

Među osumnjičenima su bivši direktor Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić i njegov sin Milan, suvlasnik dva preduzeća (Al Jazeera)

Osumnjičenima u aferi Agrobanka sudija Posebnog suda odjeljenja Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor u trajanju do 30 dana na prijedlog Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako su rekli u Tužilaštvu, posebno će biti provjeravani krediti koji do sada nisu vraćeni, a koje je Agrobanka odobravala preduzećima koja se nalaze u stečaju ili su u blokadi, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo u saopćenju navodi da će predmet postupka biti i istraživanje tokova novca koji je Agrobanka spornim kreditima plasirala velikom broju pravnih lica. 

Provjera kredita

Policija i Tužilaštvo  nastavljaju rad na provjeri svih ostalih kredita koji su u Agrobanci odobreni od 2006. do 2011. godine. 

Tužilaštvo je u subotu naredilo provođenje istrage protiv osumnjičenih odgovornih lica u Agrobanci, kao i protiv odgovornih lica u privatnim preduzećima Headcommerce, Drina timber i Ecolimb, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Tužilaštvo provodi istragu protiv bivšeg direktora Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića, te Bojana Zarića, Slavoljuba Korićanca, Vehba Papića i Bojana Labovića iz Agrobanke, kao i protiv Miloša Uzelca, Milana Antonića, Branimira Uzelca, Sauda Hasovića i Slobodana Ratkovića, odgovornih lica u privatnim preduzećima Headcommerce, Drina timber i Ecolimb.

Imovinska korist

Uprava kriminalističke policije je ranije protiv osumnjičenih podnijela krivičnu prijavu i dostavila dokaze, dokumentaciju i druge materijale prikupljene u toku predistražnog postupka koji je pokrenut u februaru.

Krivična prijava je podnesena povodom kredita koje je Agrobanka odobrila preduzećima Headcommerce i Drina timber, čiji je suvlasnik Milan Antonić, sin osumnjičenog Dušana Antonića. 

Nakon saslušanja osumnjičenih koje je u subotu obavljeno u Tužilaštvu, kao i na osnovu priloga uz krivičnu prijavu, zaključeno je da postoje osnovi sumnje da je nezakonitim odobravanjem kredita preduzećima, koji su korišteni za kupovinu imovine čiji je vlasnik bila sama Agrobanka, omogućeno pribavljanje imovinske koristi vlasnicima ovih preduzeća u iznosu od više od 4.140.000 eura. 

Izvor: Agencije