Crnogorci protiv novih taksi

Crnogorski građani udruženi u front već danima demonstriraju ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici.

Traže od te ustanove da što prije odluči o inicijativi za ukidanje novih taksi na mobilne telefone, kablovsku televiziju i električna brojila.

U subotu je počela naplata takse za mobilne telefone, dok će se krajem mjeseca naplatiti po euro za kablovsku televiziju i električno brojilo.

Kako je iz Podgorice izvijestila reporterka Al Jazeere Milica Marinović, kada mu je mobilni operater prije par dana sa računa skinuo euro takse, penzioner Radisav Korać riješio je da se pridruži građanskom frontu.

On kaže da telefon nije luksuz, već potreba i da je za skromni džep penzionera koji prima 100 eura, jedan euro itekako značajan.

„Odmah su mi juče sa dva telefona skinuli po euro i ovo će biti redovno i prosto neizdrživo i mi smo prinuđeni da ugasimo neke telefone, jer zaista  pet-šest eura mjesečno je veliko za jednu porodicu sa malim primanjima“, rekao je Korać.

Nastavak kampanje

Kako bi natjerali Ustavni sud da što prije odluči o inicijativi za ukidanje taksi na mobilne telefone, kablovsku televiziju i električna brojila, koju je potpisalo preko 30.000 građana, članovi građanskog fronta danima opsjedaju tu zgradu.

Ulaze u parovima, raspitujući se o inicijativi, na taj način vršeći pritisak i blokirajući rad Suda.

„Mi pozivamo Ustavni sud da prekine sa traženjem izgovora i ovo hitno stavi na dnevni red sjednice koja je zakazana za 12. juli“, kazao je Vuk Maraš iz Građanske alijanse. „Kako bi se prevenirala pljačka građana i bar na računima za kablovsku i struju ne bi im stiglo u avgustu da plate po taj euro ,a onda kada se to proglasi neustavnim ,da se i ovo, što im je već oduzeto, vrati.“

Maraš kaže da, po zdravoj logici, Ustavni sud ne smije podržati zakon o taksama koji je, smatra, najveća pljačka u historiji Crne Gore, jer je njime oštećen svaki građanin.

Korać, međutim, nije siguran da bi poništenje taksi značilo i vraćanje već uzetog novca.

„Ja sumnjam i ako Ustavni sud na kraju donese pozitivnu odluku, ovo što smo im dali, ovo nam niko vratiti neće“, kaže on.

Kako je kazala Marinović, zakon o uvođenju novih taksi Vlada je donijela krajem aprila, a primjenjuje se od sedmog jula. Njime je obuhvaćeno preko milion korisnika mobilne telefonije i 400.000 električnih brojila. Plan je da se na osnovu tih, kao i prihoda od kablovskih operatera, u budžet države slije oko 15 miliona eura.

„Pristalice građanskog fronta ispred Ustavnog suda okupljaće se svakodnevno do 12. jula kada će, ukoliko Ustavni sud do tada ne razmotri inicijativu za ukidanje novih taksi, kako kažu, preduzeti nove korake“, izvijestila je Marinović.

Izvor: Al Jazeera