Propadanje sarajevske kasarne Jajce

Nagrižene zubom vremena i oštečene u ratnim sukobima, mnoge građevine u našoj regiji prepuštene su same sebi. Jedna takva je i bivša kasarna Jajce u Sarajevu za koju mnogi građani tvrde da je nekada bila i najljepša građevina u pristojnoj konkurenciji stoljetnih zgrada.

Kasarna Safet Hadžić ili bivša kasarna Jajce dugo je smatrana jednim od simbola Sarajeva. Sagradile su je austrougarske vlasti početkom prošlog stoljeća, u njoj su se smjenjivale vojske, a najduže se zadržala Jugoslovenska narodna armija.

No, od proteklog rata i četiri godine opsade Sarajeva, kasarna propada. Desno krilo je potpuno urušeno, lijevo se još nekako drži.

Ulazak u kasarnu strogo je zabranjen bez pratnje službene osobe iz Oružanih snaga BiH (OSBiH), prije svega iz sigurnosnih razloga.

„Zbog velike materijalne štete i konstantne opasnosti od obrušavanja, hodnici ove kasarne prazni su zadnjih 15 godina. Zbog nedostatka političke volje, nije rješeno vlasničko pitanja ove kasarne, izgleda da će tako ostati i do daljnjeg“, navodi novinar Al Jazeere Emir Nuhanović koji je obišao ovaj vojni objekt.

Nebitna namjena

Put do rješavanja vlasničkog pitanja kasarne Jajce seže do političkog vrha, a podsjeća na labirint. Kasarna je trenutno u vlasništvu OSBiH, no oni je nemaju namjeru obnavljati.

„Kasarna Jajce, na osnovu odluke Predsjedništva BiH je proglašena kao neperspektivna vojna lokacija. Ona je još uvijek u nadležnosti OS i mi obezbjeđujemo taj lokalitet sve do predaje civilnim strukturama vlasti, a ona je upravo spremna za predaju civilnim strukturama vlasti“, kazala je Uma Sinanović iz ministarstva.

Međutim, ovaj proces traje već nekoliko godina. Kasarna se nalazi na području sarajevske općine Stari Grad, čiji načelnik Ibrahim Hadžibajrić od početka svog mandata krajem 2008. godine, pokušava od federalne vlade da dobije saglasnost za raspolaganje kasarnom.

„Koja će biti namjena kasarne Jajce, to je u ovoj situaciji u kojoj se kasarna nalazi, potpuno nebitno. Bitno je da se nešto pokrene sa mrtve tačke, jer sadašnje stanje je neodrživo“, govori Hadžibajrić.

Valter Perić

U općini kažu da se vlada Federacije BiH oglušila na posljednji poziv za dodjelu vlasništva nad kasarnom Jajce. Nedaleko od ovog mjesta, još neki od simbola grada propadaju.

Dva kilometra dalje prema centru grada nalazi se nekadašnje preduzeće Valter Perić. U njegovoj blizini i zgrada nekada popularnog hotela Zagreb.

Ti objekti su u strogom centru grada i jednostavno je nemoguće ne primijetiti njihovo propadanje. Zgrada Valtera Perića izgorjela je ‘92. godine, a o obnovi još uvijek nema zvaničnih najava.

Hotel Zagreb je još prije dvije godine trebala biti srušena i na njenom mjestu napravljen poslovni prostor kompanije koja je zastupnik pojedinih brendova mobilne komunikacije.

Zgrada nije obnovljena, a jedina je sreća da se s vremenom sama od sebe nije urušila.

Izvor: Al Jazeera