Španske banke će sačekati svjež novac

Evropski stabilizacioni mehanizam će moći direktno dokapitalizirati banke (Reuters)
Evropski stabilizacioni mehanizam će moći direktno dokapitalizirati banke (Reuters)

Posrnule španske banke sve do naredne godine neće moći dobiti svjež kapital iz novog spasilačkog fonda Evropske unije (EU), izjavio je u petak jedan visoki zvaničnik EU.

Na samitu lidera EU 28. i 29. juna u Briselu dogovoreno je da će Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) moći direktno dokapitalizirati banke, bez procesa prosljeđivanja vladama, koji povećava javni dug u zemljama koje su ionako već prezadužene, prenosi AFP.

Španija, koja se nalazi pod pritiskom tržišta jer su njeni troškovi zaduživanja dostigli opasno visoke nivoe, pozvala je na takav potez radi stabilizacije svog bankarskog sistema.

ESM, koji je zvanično stupio na snagu od 1. jula, trebao bi u narednih nekoliko mjeseci početi s radom, rekao je neimenovani zvaničnik.

Izvor: Agencije


Povezane

Za spas španske ekonomije po modelu Grčke ili Irske bilo bi potrebno hiljadu ili dvije hiljade milijardi eura, kaže Ante Babić, ekonomski analitičar za Al Jazeeru iz Zagreba.  On je ocijenio da pomoć od 100 milijardi predstavlja samo spas bankarskog sektora.

Ovaj mehanizam bi trebao biti aktivan narednog mjeseca, no još se čeka na njegovo ratificiranje u parlamentima članica eurozone.

21 Jun 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO