Pokrenuta istraga protiv Barclay'sa

Barclay's je prije 320 godina osnovao pokret britanskih Quakera (AP)
Barclay's je prije 320 godina osnovao pokret britanskih Quakera (AP)

Britanska državna Agencija za istragu ozbiljnih prevara saopćila je u petak da je pokrenula istragu protiv britanske investicione banke Barclay's zbog manipulacije međubankarskim kamatnim stopama.

Agencija je dodala kako nije sigurna da li će istraga rezultirati pokretanjem tužbe, prenosi AP.

Banku Barclay's su američke i britanske agencije prošle sedmice kaznile novčanom kaznom od 435 miliona dolara zbog lažiranih izvještaja o troškovima pozajmljivanja te banke za period između 2005. i 2009. godine.

Ove sedmice je izvršni direktor Barclay's Bob Diamond podnio ostavku na tu poziciju, dok je predsjednik upravnog odbora banke Marcus Angius najavio da će napustiti banku čim mu bude pronađena zamjena.

Barclay's je prije 320 godina osnovao pokret britanskih Quakera, a banka se posljednjih godina agresivno preorijentirala na investiciono bankarstvo, na čelu s Diamondom.

Trenutno je Barclay's u centru skandala oko standarda u investicionom bankarstvu, ali je još desetak banaka pod istragom oko namještanja kamatnih stopa, a očekuje se da će mnoge biti kažnjene.

Sve veći pritisak

Šef Barclay'sa Rick Ritchie u suzama se obratio trgovcima banke nakon odlaska Diamonda.

Ritchie je bio potresen odlaskom Diamonda i njegovog zamjenika Jerryja del Missier, ali on zna da su ti koraci bili neophodni da bi u banci došlo do promjena, prenosi Reuters.

Zbog skandala oko kamatnih stopa u Barclay'su sve je vjerovatnije da će grana investicionog bankarstva biti smanjena ili odvojena od glavne centrale banke.

“Pritisak akcionara i političara na ‘Barclay's'… mogao bi voditi širem pritisku na banku da preusmjeri svoj poslovni model sa investicionog bankarstva”, navela je bonitetna agencija Moody's, zaprijetivši da će sniziti kreditni rejting britanske banke.

“Sve je veći pritisak za razdvajanje sektora u bankama, zbog problema u vezi raspodjele bonusa i preduzimanja rizika”, rekao je zvaničnik evropskog investicionog sektora kompanije Allianz Global Investors Neil Dwayne.

“Postoje jasni dokazi u SAD i Velikoj Britaniji da je tim bankama nemoguće upravljati. One imaju pogrešne korporativne ciljeve, a i dalje ih kontroliraju menadžeri koji su doveli do kraha bankarske industrije prije pet godina”, naveo je Dwayne, čija firma drži određeni broj akcija Barclay'sa.

Izvor: Agencije


Povezane

Glavna vijest u Velikoj Britaniji, ali i svjetskim finansijskim krugovima, je odšteta američkim i britanskim vlastima, koju će morati izmiriti jedna od vodećih banaka ove zemlje. Barclays će platiti 363 miliona eura. To je dio nagodbe, kako bi izbjegla optužbe da je manipulirala glavnim kamatnim stopama i vršila pritisak na druge banke da joj se […]

Afera Libor nastavlja potresati britanski bankarski sektor. Novost je ostavka Boba Diamonda, izvršnog direktora Barclaysa, osobe koja je označena kao najodgovornija za namještanje kamata. Iako nije namjeravao odstupiti sa funkcije, u utorak je podnio neopozivu ostavku koja na snagu stupa odmah. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO