Najgora suša u 50 godina podiže cijenu hrane

Najgora suša u Americi u posljednjih 50 godina, upropastila je ovogodišnje usjeve. 

Čak 64 odsto američkog teritorija vapi za kišom,a prognoze govore da će suša trajati čak do novembra. 

Očekuje se nestašica žitarica, a samim tim i cijene hrane na svjetskim tržištima će početi da divljaju.

Analitičari procjenjuju da bi cijena pšenice u narednih pet nedjelja mogla porasti za 50 odsto. Što nije daleko od istine,  jer su na berzama cijene skočile u zadnjih mjesec dana.

Najviše pogođene zemlje u razvoju

Bušel od 25 kilograma pšenice dostigao je rekordnu cijenu od 9,1 dolara što je poskupljenje od 21,2 odsto za mjesec dana. I cijena kukuruza porasla je za 19,3 odsto, a bušel soje može se kupiti za 16,1 dolar.

Dok američki farmeri sa nevjericom gledaju u nebo i priželjkuju kišu, u Australiji uzgajivači pšenice zadovoljno trljaju ruke, očekujući veću zaradu.

Rastom cijena žitarica najviše će biti pogođene zemlje u razvoju koje zavise od uvoza hrane. No, gubitak na jednoj strani planete, mogao bi biti veliki dobitak na drugoj.

Dok američki farmeri sa nevjericom gledaju u nebo i priželjkuju kišu, u Australiji uzgajivači pšenice zadovoljno trljaju ruke, očekujući veću zaradu.

Fiona Smison iz Farmerske federacije Novog Južnog Velsa, kaže:

“Prilikom sjetve usjeva, farmeri iz Novog Južnog Velsa, ranije su bili suočeni sa niskim cijenama i niko nije očekivao ovakav razvoj situacije.

Luke Chandler, istraživač poljoprivrednog potencijala Radobank banke, ovu katastrofu upoređuje sa takozvanom “kuglom prašine” iz 1930. godine.

To samo pokazuje kako se uslovi mogu brzo promijeniti i kako se cijena po kojoj se vrši otkup može promijeniti zbog faktora koji nisu u našoj kontroli.”

Luke Chandler, istraživač poljoprivrednog potencijala Radobank banke, ovu katastrofu upoređuje sa takozvanom “kuglom prašine” iz 1930. godine, kada su jaka suša i godine intenzivnog obrađivanja zemlje ostavile američku centralnu niziju prekrivenu prašinom.

“Ovo je ozbiljna katastrofa za Sjedinjene Američke Države. Ova suša se upoređuje i sa onom iz ‘88., a indikatori pokazuju da bi mogla biti čak i gora, poput one iz 1930. godine.

Ovo je značajan udarac, a budući da je Amerika jedan od najvećih izvoznika pšenice i uljanog sjemena, posljedice se očekuju i na globalnom tržištu”, kaže Chandler.

Cijena pšenice mogla bi još više narasti, ako se suša na Cnom Moru nastavi i Rusija ponovo blokira izvoz, što također ide u prilog Australiji. No, ni oni nisu bezbrižni.

Mnogi svjetski meteorolozi predviđaju povećanu šansu za nastanak El Njinja, vjetra zbog kojeg se topla voda seli od obala Australije ka obalama Južne Amerike, zbog čega u Australiji nastane velika suša.

Efekat toplije površine mora

Australijski meteorolozi su toga svjesni, ali tvrde da El Njinjo nije zagarantovan.

Aron Coutts-Smith, meteorolog, objašnjava:

“To nije kao prekidač. Primjećujemo efekte toplije površine mora u Pacifičkom okeanu, što je indikator da bi El Njinjo mogao utjecati na padavine. To je vrlo jasno, ali El Njinjo nije nužno i dijagnoza za sušu.”

Za sada visoke globalne cijene pšenice i dobra žetva australijskoj ekonomiji predstavljaju pravu blagodat u vremenu kada cijene ostalih sirovina poput ugljena i željeza padaju.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Nakon što je izuzetno vrelo ljeto uzrokovalo opasna olujna nevremena, ali i velike požare, u SAD-u se sada suočavaju sa najgorom sušom u posljednjih 56 godina. Strahuju da može doći do svjetske krize u hrani.  

Rastom cijena žitarica najviše će biti pogođene zemlje u razvoju koje zavise od uvoza hrane. No, gubitak na jednoj strani planete, mogao bi biti veliki dobitak na drugoj.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO