Opreza pri kupovini na internetu nikad dosta

Građani našeg regiona sve više novčanih transakcija obavljaju putem interneta. Tako štede sve dragocjenije vrijeme, a online ponuda je nepregledna i raznovrsna. No, da li je ovakav način kupovine apsolutno siguran, provjerio je novinar Al Jazeere Emir Nuhanović.

Aldina Bibović radi kao konsultantica za IT sigurnost u kompaniji Infodom, koja je među regionalnim liderima u tom sektoru. Pored zaštite korisnika prilikom transfera podataka, prema njenom mišljenju, veoma je bitno i da trgovina putem interneta ima siguran sistem.

“Najveća opasnost leži prvo kod trgovca. Ako njegov sistem nije dovoljno zaštićen, hakeri znaju da trgovci čuvaju te podatke kod sebe i zbog toga su često meta vrlo jakih hakerskih napada”, kaže Bibović.

Sistemi plaćanja

Radi bolje sigurnosti, u svijetu su se pojavili sistemi plaćanja poput Paypala koji služe kao posrednici između kupca i internet prodavača.

Sličan sistem, e-pay, napravili su u Raiffeisen banci BiH. Time je smanjena mogućnost da podaci sa kreditne kartice budu zloupotrijebljeni, s obzirom na to da se ti podaci strogo čuvaju u sistemu banke.

Da su prevare na internetu zaista česte, potvrdili su i u Federalnoj upravi policije. Ali, iz njenog odjela za internetski kriminal tvrde da su u BiH brojniji počinioci takvih kaznenih djela, nego žrtve.

Činjenica je da su građani Bosne i Hercegovine a i regiona, manje izloženi cyber-kriminalu od građana visokorazvijenih zapadnih država zbog nižeg standarda. No, eksperti poručuju kako opreza nikad dosta.

Izvor: Al Jazeera