Slabiji poslovni rezultati Applea

U drugom kvartalu prodaja Applea pala je u azijsko-pacifičkoj regiji čak 22 posto (AP)

Poslovni rezultati Applea u drugom tromjesečju slabiji su nego što su analitičari očekivali, a niže su i procjene budućeg poslovanja, pa je u srijedu cijena dionica najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji pala više od pet posto.

Čista dobit Applea dosegnula je u proteklom tromjesečju 8,8 milijardi dolara ili 9,32 dolara po dionici, što je 21 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ali i blizu 10 posto manje nego što se očekivalo.

Prihodi tog tehnološkog diva dosegnuli su 35 milijardi dolara ili 23 posto više nego u drugom lanjskom tromjesečju, što je blizu dvije milijarde manje od očekivanja analitičara na Wall Streetu.

U odnosu, pak, na prethodno tromjesečje, u drugom kvartalu prodaja Applea pala je u azijsko-pacifičkoj regiji čak 22 posto, dok je u Evropi pala šest posto, a u Sjevernoj i Južnoj Americi tri posto.

Manje otporan brend

To pokazuje, kažu analitičari, da je Appleov brand postao manje otporan na pogoršanje poslovnih uslova u svijetu.

Kao uzrok pada prodaje analitičari navode i slabiju potražnju, jer kupci očekuju novi model iPhone 5, koji bi mogao biti plasiran na tržište u septembru ili oktobru.

U proteklom tromjesečju Apple je isporučio blizu 26 miliona iPhonea, znatno manje od oko 35 miliona iz prethodnog tromjesečja i blizu dva miliona manje nego što se očekivalo.

Apple, poznat po svojim konzervativnim prognozama, procjenjuje da će mu dobit u trećem tromjesečju iznositi 7,65 dolara po dionici.

Apple je poznat po tome što njegovi kvartalni rezultati obično znatno nadmašuju procjene analitičara, no i lani je uoči plasiranja novog modela na tržište prodaja iPhonea oslabila.

No, tada je to bilo ujesen, dok je ove godine pad zabilježen već u drugom tromjesečju, pa se očekuje i slabija prodaja u trećem kvartalu.

Apple, poznat po svojim konzervativnim prognozama, procjenjuje da će mu dobit u trećem tromjesečju iznositi 7,65 dolara po dionici, uz prihode od 34 milijarde dolara, dok su analitičari očekivali dobit od 10,23 dolara po dionici i prihode od 38 milijardi dolara.

Kako su i poslovni rezultati i procjene budućeg poslovanja slabiji od procjena analitičara, cijena dionice Applea pala je više od pet posto, na otprilike 570 dolara.

Izvor: Agencije