Njemačka i Rusija glavni partneri Srbije

Drugi po važnosti partner su zemlje članice Sporazuma o zoni slobodne trgovine u centralnoj Evropi

Glavni izvozni partner Srbije u 2011. godini bila je Njemačka, u koju je izvezena roba vrijedna 1,33 milijarde dolara, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 2,65 milijardi dolara, pokazali su konačni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za prošlu godinu.

U izvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri, poslije Njemačke, bile Italija sa 1,31 milijardi dolara i Bosna i Hercegovina sa 1,19 milijardi dolara, a slijede Crna Gora i Rumunija.

Glavni vanjskotrgovinski partneri u uvozu, poslije Ruske Federacije, bile su Njemačka sa 2,15 milijardi dolara i Italija sa 1,77 milijardi dolara, a slijede Kina i Mađarska.

Vanjskotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa zemljama s kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.
Zemlje članice Evropske unije (EU) čine više od polovine ukupne razmjene.

Drugi po važnosti partner su zemlje članice Sporazuma o zoni slobodne trgovine u centralnoj Evropi (CEFTA), s kojima Srbija ima suficit u razmjeni od oko 1,5 milijardi dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza proizvoda od metala i električne energije.

Deficit zbog nafte i gasa

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmjeni ostvaren je s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini s Rusijom, zbog uvoza energenata, prije svega nafte i gasa, a potom s Kinom, Njemačkom i Mađarskom.

Prema odsjecima standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, najveće učešće u izvozu imali su gvožđe i čelik – 992 miliona dolara, obojeni metali – 878 miliona dolara, električne mašine i aparati – 746 miliona dolara, žitarice i proizvodi od njih – 732 miliona dolara i povrće i voće – 658 miliona dolara.

Prvih pet odsjeka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati – 2,25 milijardi dolara, prirodni gas – 1,19 milijardi dolara, drumska vozila – 1,14 milijardi dolara, industrijske mašine za opću upotrebu – 840 miliona dolara i obojeni metali – 824 miliona dolara.

Odsjek nerazvrstana roba, koji čine roba na carinskom skladištu i vojna roba, učestvuje u ukupnom uvozu sa 4,8 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Najznačajnija izvozna tržišta za Srbiju su Italija, Njemačka i Bosna i Hercegovina, gdje je izvezeno robe u vrijednosti 999 miliona dolara.

Published On 05 Dec 2011

Privredna komora Srbije u ekonomskim mjerama koje predlaže traži od Vlade da se ukinu brojni državni nameti koji opterećuju privredu. Ovo je za Al Jazeeru komentirao Aleksandar Stevanović, ekonomista iz Centra za slobodno tržište.

Published On 14 Jun 2012

Mi nemamo nikakve aspiracije kada je riječ o promjeni ustrojstva BiH, kazao je mandatar nove Vlade Srbije Bakiru Izetbegoviću.

Published On 04 Jul 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO