Peugeot Citroen otpušta 8.000 radnika

Postrojenja PSA rade ispod svog kapaciteta i u prosjeku obavljaju 76 posto poslova od ukupnog potencijala (AFP)

Francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen iznio je planove za ukidanje blizu 8.000 radnih mjesta i zatvaranje fabrike za proizvodnju dijelova izvan Pariza zbog sve većih gubitaka u poslovanju.

PSA je saopćio da će postrojenje Olne nedaleko od Pariza, gdje je zaposleno skoro 3.000 radnika, obustaviti proizvodnju 2014. godine.
Tokom protekle sedmice PSA je saopćio da je u prvoj polovini godine prodaja opala 13 posto zbog “duboke krize” na tržištima eurozone.

Drugo postrojenje u gradu Renu, na zapadu Francuske, otpustit će 1.400 od 5.600 zaposlenih.

U svim postrojenjima širom Francuske bit će ukinuto još 3.600 radnih mjesta.

Predsjednik PSA Phillipe Varin rekao je da je “situacija veoma ozbiljna”.

Postrojenja PSA rade ispod svog kapaciteta i u prosjeku obavljaju 76 posto poslova od ukupnog potencijala.

PSA preuzima akcije Fiata

PSA Peugeot Citroen je u međuvremenu saopćio da će preuzeti akcije Fiata u njihovom zajedničkom proizvodnom pogonu Sevelnord, na sjeveru Francuske.

U saopćenju PSA se navodi da je postignut sporazum “da se 31. decembra 2012. godine ili prije isteka datuma Fiatove akcije u zajedničkom preduzeću Sevelnord prenesu na PSA“.

Fabrika Sevelnord će, kako se dodaje u saopćenju, do kraja 2016. godine nastaviti proizvoditi komercijalne automobile obje grupacije.

Italijanski Fiat je prošle godine saopćio da želi napustiti zajedničko preduzeće.

Ovakav potez je uslijedio nakon što je PSA u februaru sklopio globalni savez s američkim proizvođačem automobila General Motorsom (GM), u cilju smanjenja troškova proizvodnje obje kompanije i povećanja konkurentnosti u Evropi.

Postrojenje Sevelnord, koje zapošljava skoro 2.800 ljudi, proizvodi kombije i višenamjenska vozila.

Izvor: Agencije