Španske banke ispunile zahtjeve EU-a

Španija: Ispunjeni strogi uslovi kada su u pitanju rezerve kapitala (Getty Images)
Španija: Ispunjeni strogi uslovi kada su u pitanju rezerve kapitala (Getty Images)

Najveće bankarske grupacije u Španiji, Santander, BBVA, CaixaBank i Banco Popular, već su ispunile oštre uslove Evropske unije (EU) kad je riječ o rezervama kapitala, saopćila je u Madridu Banka Španije.

U saopćenju te Centralne banke se navodi da su, prema preliminarnim podacima koji još trebaju biti potvrđeni, spomenute četiri banke 30. juna ispunile propis Evropske bankarske agencije, prema kojem nivo visokokvalitetnog kapitala banaka treba biti jednak devet posto njihovih ukupnih aktiva, prenio je AFP.

“Banka Španije ne očekuje značajnije promjene tih podataka kad bude objavljen konačni izvještaj”, navodi se u saopćenju, uz napomenu da se ti podaci očekuju u avgustu.

Posrnula španska banka Bankia, koja je nacionalizirana i zatražila je pomoć od 23,5 milijardi eura, nije obuhvaćena istraživanjem zbog reorganizacije kroz koju prolazi, saopćila je španska Centralna banka.

Izvor: Agencije


Povezane

Imigranti u Španiji se bore protiv talasa prinudnog iseljavanja uzrokovanog kolapsom tržišta nekretnina, koje je nedavno cvjetalo. Zbog nemogućnosti da otplaćuju kredite kojima su kupovali nekretnine, banke su prisiljene na oduzimanje hipoteka. Priču donosi Emir Nuhanović.

Nije dugo prošlo od posljednjeg generalnog štrajka koji su pokrenuli glavni sindikati, a Španiju potresaju novi protesti. Bijes dijela javnosti sada je usmjeren na bankarski sektor, prvenstveno na Bankiju koja je označila početak zaduživanja vlade.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO