Evropa mora više sarađivati s ASEAN-om

Angela Merkel i indonežanski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono su obećali da će povećati trgovinsku razmjenu (AFP)
Angela Merkel i indonežanski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono su obećali da će povećati trgovinsku razmjenu (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Evropa mora preduzeti napore da bi postigla sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama u razvoju Jugoistočne Azije.

“Duboko sam uvjerena da Evropa mora požuriti u postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini s tim regionom ukoliko želi biti konkuretna”, rekla je ona tokom posjete Džakarti, prenosi AFP.

Dok se evropske zemlje nastoje izboriti s problemima dužničke krize, zemlje Jugoistočne Azije ostvaruju snažan rast, budući da je Indonezija prošle godine ostvarila rast od 6,5 posto, a predviđa se da će ove godine zabilježiti isti tempo.

Merkel i indonežanski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono su obećali da će povećati trgovinsku razmjenu, čija vrijednost sada iznosi sedam milijardi dolara, a indonežanski zvaničnici predviđaju da bi do 2014. godine mogla dostići 12 milijardi dolara.

Deset članica Udruženja zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) i Evropska unija (EU) su se u maju 2007. godine dogovorile da počnu pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, poslije godina dana neslaganja oko kršenja ljudskih prava u Mijanmaru.

Zemlje ASEAN-a predstavljaju trećeg najvećeg trgovinskog partnera EU-a van Evrope, dok je EU drugi najveći trgovinski partner ASEAN-a poslije Kine.

ASEAN danas broji deset članica: Brunei, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mijanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropska unija planira otvoriti nove trgovinske i poslovne mogućnosti u brzorastućoj regiji Udruženja zemalja jugoistočne Azije.

28 Mar 2012

Washington i nekoliko organizacija za ljudska prava smatraju preuranjenim mijanmarsko predsjedavanje koje su u odobrili ministri vanjskih poslova zemalja ASEAN.

17 Nov 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO