Norveška vlada štiti naftne interese

Norveška je peti najveći izvoznik nafte u svijetu (Reuters)

Norveška Vlada intervenirala je u sporu radnika i naftne industrije i prekinula štrajk koji je prijetio potpunim zaustavljanjem proizvodnje nafte i plina, objavilo je Ministarstvo rada.

Odluka je donijeta u ponedjeljak nekoliko minuta prije ponoći, kada je isticao krajnji rok koji su čelnici naftne industrije suočeni s, kako tvrde, nemogućim zahtjevima radnika u vezi s penzijama, postavili za potpunu obustavu proizvodnje nafte i plina i time prisilili vladu na intervenciju.

“Morala sam donijeti ovakvu odluku kako bih zaštitila norveške vitalne interese. Nije to bila laka odluka, ali bila je nužna”, rekla je ministrica rada Hanne Bjurstroem nakon kasnog sastanka u ponedjeljak s predstavnicima sindikata naftne industrije i poslodavaca.

Leif Sande, čelnik najvećeg sindikata radnika u naftnoj industriji s oko 7.000 članova, kazao je da će se radnici vratiti na posao odmah.

“To je vrlo tužno. Štrajk je gotov”, rekao je on novinarima.

Štrajk od 15 dana

Državna naftna kompanija Statoil je, također, saopćila da će odmah pokrenuti svu svoju proizvodnju.

Tri najveća sindikata bila su u štrajku 15 dana.

Pregovori s poslodavcima nisu donijeli rezultata, a glavna prepreka bio je zahtjev radnika na naftnim platformama da ostvare pravo na punu penziju u 62. godini života.

Štrajk nije dobro primljen u norveškoj javnosti, jer su tamošnji naftni radnici najbolje plaćeni na svijetu, u prosjeku zarađuju oko 12.500 eura na mjesec, a uz to radnici na platformama zbog teških uslova rade samo 16 sedmica godišnje.

Zbog štrajka su porasle cijene nafte u svijetu. Norveška proizvodnja nafte bila je smanjena 13 posto, a plina četiri posto.

Norveška je peti najveći izvoznik nafte u svijetu.

Vlada ima vanredne ovlasti prekinuti štrajk ako je ugrožena državna sigurnost ili njeni vitalni interesi.

Izvor: Agencije