BiH: Trgovina dionicama na ulici i berzi

Trgovanje dionicama je za većinu bosanskohercegovačkih građana bio apstraktan pojam i prije nego što su njima počeli raspolagati.

Uglavnom zbog neinformiranosti, svoje dionice, certifikate i druge vrijednosne papire prodavali su za frakciju cijene mnogo prije nego što su oni izašli na berzu.

Ali, kako iz Sarajeva izvještava reporter Al Jazeere Marko Pavlović, u bh. prijestolnici  funkcionira i alternativna, ulična berza papira.

Na glavnoj pješačkoj zoni, nedaleko od formalne berze, smještena je prvobitna sarajevska berza.

Pasivnost malih investitora

„Iako niko od ovih brokera sa ulice ne želi da priča pred kamerom, njihov biznis identičan je onom iz oglasnih stranica štampe: Imate vrednosni papir- oni će ga kupiti“, izvještava Pavlović.

Ironija je u tome što to rade ispred sjedišta Registra vrijednosnih papira i Finansijske policije Federacije BiH.

Darko Lakić je Bivši pomoćnik direktora Banjalučke berze i aktuelni direktor Društva za upravljanje penzijskim rezervnim fondom Republike srpske.

Prema njegovim riječima, da nema prostora za zaradu, ne bi bilo toliko interesovanja.

U Federaciji BiH su dijeljeni takozvani certifikati za demobilizirane borce Armije Bosne i Hercegovine.

Njima su ili vršili upis u investicione fondove, odnosno dioničarska društva i njima otkupljivali stanove, ili ih za mali dio cijene prodavali na crnom tržištu.

I tada su dionice Elektroprivrede i Telekoma bile najpoželjnije, a oni koji su svoje dionice u njima zadržali, njihovom nastupajućom privatizacijom mogli bi ozbiljno profitirati.

„Oni koji nisu želeli da čekaju, svoje sertifikate su prodali od 10 do 30 posto od cena, a staru deviznu štednju za 80 posto“, izvijestio je Pavlović.

„Imate depozite građana u komercijalnim bankama koji su veoma zdravi. Prelaze nekih 6-7 milijardi. Za isto to vrijeme imate jednu upadljivu pasivnost malih investitora na obje bosanske berze,  što znači da taj novac jednostavno nije prisutan na tržištu kapitala. Jednostavno se ne dešavaju transakcije“, kaže Irfan Polimac, analitičar tržišta kapitala.

Izvor: Al Jazeera