Renault smanjuje proizvodnju u Argentini

Izvoz vozila smanjen je 46 posto u maju, u odnosu na isti mjesec 2011. (Reuters)

Argentinska podružnica francuskog Renaulta, trećeg proizvođača automobila u ovoj južnoameričkoj zemlji, obustavila je rad u jednoj smjeni u fabrici u Cordobi poslije pada prodaje vozila izazvanog usporavanjem potražnje u susjednom Brazilu.

Proizvođač modela Clio i Kangoo, grupa Renault-Argentina obustavio je rad jedne od dvije smjene, a u petak i 15. juna neće raditi nijedna, zbog sve manjih isporuka, potvrdio je zvanični predstavnik kompanije koji je želio ostati anoniman.

Fabrika u Cordobi zapošljava 1.800 radnika.

Argentinska autoindustrija teško je pogođena padom tražnje u Brazilu, najvećem privrednom partneru vlade u Buenos Airesu.

Usporavanje privrede

Izvoz vozila smanjen je 46 posto u maju, u odnosu na isti mjesec 2011, prema saopćenju Udruženja argentinskih proizvođača automobila.

Domaća prodaja vozila smanjena je 15 posto u tom periodu, dok je proizvodnja pala 24 posto.

Druga južnoamerička privreda ove godine će imati rast od dva posto, prema procjeni analitičara Nomura Holdings, čime je smanjena ranija prognoza rasta od tri posto.

Do usporavanja privrede, kako se procjenjuje, došlo je zbog uvoznih restrikcija i manjih ulaganja.

Ako se ta procjena ostvari, biće to najniža stopa od 2009. godini, kada je zabilježen napredak od svega 0,9 posto, pišu agencije.

Izvor: Agencije