UN: Rast ekonomije i trgovine će usporiti

UN pozvao na jak ekonomski rast sa srednjoročnom i dugoročnom fiskalnom stabilnošću
UN pozvao na jak ekonomski rast sa srednjoročnom i dugoročnom fiskalnom stabilnošću

Rast svjetske ekonomije i trgovine ove godine će usporiti, prognozirali su Ujedinjeni narodi (UN) i upozorili da kriza u eurozoni znatno ugrožava čak i tako slabe pokazatelje.

U polugodišnjem izveštaju UN-a pod nazivom “Svjetska ekonomska situacija i izgledi”, upozoreno je da će eskalacija suverene dužničke i bankarske krize u eurozoni dovesti do “snažnih previranja” na finansijskim tržištima. 

U izvještaju UN-a je upozoreno da se kriza na svjetskom tržištu rada pogoršava, prije svega u eurozoni.

Stručnjaci UN-a revidirali su naniže prognoze rasta svjetske ekonomije, na 2,5 posto u ovoj godini i na 3,1 posto u 2013. godini, poslije jačanja od 2,7 posto u 2011. godini, prenosi AFP.

Negativne posljedice štednje

U izvještaju je ukazano da stroge mjere štednje koje radi borbe protiv dužničke krize uvode vlade, pogađaju potražnju, investicije i izglede za ekonomski rast.

U izvještaju je data “manje tmurna prognoza” za privredu Sjedinjenih Američkih Država.

“Očigledno je da napori za ponovno uspostavljanje održivosti duga putem stroge fiskalne štednje izazivaju neželjene posljedice”, upozoreno je u izveštaju UN-a, kao i to da razvijene zemlje, prije svega one u Evropi, imaju teškoće da razbiju taj začarani krug.

U izvještaju je data “manje tmurna prognoza” za privredu SAD-a, najveću na svijetu, s obzirom na veće otvaranje radnih mjesta od očekivanog i značajno povećanje izdataka za potrošnju u toj zemlji.

Kriza na tržištu rada

UN očekuje rast bruto društvenog proizvoda (BDP) SAD-a od 2,1 posto u ovoj godini i 2,3 posto u 2013. godini, veći od ranije prognoziranog i iznad rasta od 1,7 prosto u 2011. godini.

Rast svjetske trgovine ove godine će usporiti na 4,1 posto, sa 13,1 posto u 2010. godini i 6,6 posto u 2011. godini, prognozirao je UN.

U izvještaju je upozoreno da se kriza na svjetskom tržištu rada pogoršava, prije svega u eurozoni.

UN poziva na koordiniranu međunarodnu preorijentaciju kursa “sa kratkoročne konsolidacije, na jak ekonomski rast sa srednjoročnom i dugoročnom fiskalnom stabilnošću”.

Izvor: Agencije


Povezane

Negativan ekonomski rast zabilježen širom monetarne unije, a Holandija, Italija i Češka Republika već su u recesiji.

15 Feb 2012

Gorka pilula koja bi trebala predstavljati rješenje dužničke krize za sada je samo to – gorka. Šta se u njoj nalazi i dalje je nepoznato. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO