Španija: Raste optimizam investitora

Španija je položila bitan ispit na finansijskim tržištima: na prodaji desetogodišnjih državnih obveznica u četvrtak potražnja je bila bolja od očekivane.

Ranije ove sedmice Madrid se žalio da je odsječen na tržištu kapitala, ali u prvoj prodaji državnih obveznica nakon te izjave, potražnja je naglo porasla.

Prodali su 2,1 milijardu eura desetogodišnjih obveznica sa kamatom malo iznad šest posto.

Javier Ferrer, ekonomski analitičar, kaže: “Mislim da su investitori uložili u spašavanje španskog finansijskog sektora, a ne same države. Reforme koje su napravili Španci su značajne. Štaviše, ovom prodajom su ispunili 60 posto planiranog godišnjeg zaduživanja, tako da sada do kraja godine mogu čekati bolji trenutak za prodaju ostalih dionica, kada kamate budu niže.”

Očekuju niže kamate

Val optimizma stigao je i do Madridske berze.

Četvrta ekonomija eurozone našla se na udaru investitora zbog problema s finansijskim sektorom, ali strani investitori polako mijenjaju raspoloženje.

James De Bunsen iz Investicijske kuće “Armstrong” objašnjava: “Izgleda da se raspoloženje investitora mijenja iz sedmice u sedmicu. Sada raste optimizam zato što se Vlada Španije konačno posvetila bankarskom sektoru. Ali problemi još nisu u potpunosti otklonjeni.”

Uprkos raspoloženju na finansijskim tržištima prosječni Španci su sve samo ne optimistični.

Porasla nezaposlenost

U samo pet godina nezaposlenost je porasla s prosječnih 8,5 posto na rekordnih 24,4 posto, po čemu je Španija gora i od Grčke.

Od pucanja kreditnog balona 2008. godine do danas vrijednost španskih nekretnina opala je za četvrtinu.

Dionice “Bankije” su za manje od godinu dana izgubile polovinu svoje vrijednosti.

Španci se danas raduju kamati na desetogodišnje obveznice od šest posto, a u istom periodu prije dvije godine bila je ispod četiri posto.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO