Nasdaq nudi nadoknadu dioničarima Facebooka

Neki investitori žalili su se da su u njihovom posjedu ostale neželjene dionice (Reuters)
Neki investitori žalili su se da su u njihovom posjedu ostale neželjene dionice (Reuters)

Američka berza Nasdaq saopćila je da će ponuditi kompenzaciju u iznosu od 40 miliona dolara investitorima u dionice Facebooka koji su izgubili novac prilikom izlaska društvene mreže na berzu.

Nasdaq je saopćio da će isplatiti 13,7 miliona dolara u kešu kompanijama koje su izgubile novac usljed tehničkih grešaka, dok će ostatak novca biti kreditiran kako bi se smanjili troškovi trgovine.

Očekuje se da će kompletan iznos biti isplaćen u roku od šest mjeseci.

„Postiđeni smo i svakako se izvinjavamo industriji, ali važno je da se okrenemo budućnosti“, kazao je izvršni direktor Nasdaqa Robert Greifeld za CNBC.

Facebook je uz veliki publicitet izašao na berzu 18. maja, ali je prvi dan trgovine njegovim dionicama bio haotičan zbog kompjuterskih grešaka.

Početna cijena dionica bila je 38 dolara. Cijena je zatim znatno porasla u jutarnjim satima, te su investitori požurili da ih prodaju.

Mnogi nisu mogli kupiti dionice ujutro i prodati ih kasnije tokom dana, te nisu znali da li su njihove transakcije provedene.

Neki investitori žalili su se da su u njihovom posjedu ostale neželjene dionice.

Pad cijene dionica

Nasdaq je saopćio da će kompenzirati investitorske kompanije koje su pokušale prodati dionice za 42 dolara ili manje, ali ih nisu mogle prodati ili su ih prodale po manjoj cijeni nego što su namjeravale.

Također, kompenzirat će investitore koji su kupili dionice po cijeni od 42 dolara, a čije transakcije nisu odmah potvrđene.

Razvoj situacije je nepoznat, jer Nasdaq za svoj plan čeka odobrenje američkih regulatora.

Cijena dionica Facebooka pala je tokom prvog dana prodaje i nastavila padati na blizu 25 dolara po dionici.

Firme UBS, Citigroup, Knight Capital i Citadel Securities zajedno su izgubile više od 115 miliona dolara zbog tehničkih problema.

Glavni rival Nasdaqa, Njujorška berza (NYSE), u svom saopćenju osudila je ponudu kompenzacije, rekavši da ta berza sebe nagrađuje za vlastite greške.

„Ovo je jednako primoravanju industrije da subvencionira pogrešne korake Nasdaqa. To bi bio štetan presedan koji bi imao dugoročne posljedice po tržišta, investitore i javni interes“, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Najveća svjetska društvena mreža Facebook počela je sa promotivnom kampanjom kojom želi privući individualne investitore za prvu javnu emisiju dionica u vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara. Ako bude uspješna, to bi mogla postati najveća inicijalna javna ponuda jedne tehnološke kompanije ikad.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO