LinkedIn: Hakeri ukrali milione šifri

Stručnjaci savjetuju hitnu promjenu šifri (Reuters)
Stručnjaci savjetuju hitnu promjenu šifri (Reuters)

Društvena mreža za profesionalce LinkedIn saopćila je kako je proboj zaštite podataka kompromitirao korisničke šifre nekih od njegovih 161 miliona korisnika.

Iako kompanija nije objavila tačan broj šifri, američki mediji navode da se radi o cifri od 6,4 miliona.

Jedan od direktora kompanije, Vicente Silveira, objavio je na službenom blogu LinkedIna da su neke šifre kompromitirane, te da je pokrenuta istraga.

Kazao je da će korisnici sa ukradenim šiframa dobiti e-mail sa uputama kako da postave nove šifre.

„Izvinjavamo se za neugodnost koju je ovo izazvalo našim članovima. Sigurnost naših članova smatramo vrlo ozbiljno“, kazao je on.

Promijeniti šifre

LinkedIn ima više od 161 miliona korisnika širom svijeta. Skoro dvije trećine njih je izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Na LinkedInu nalaze se brojne informacije o članovima ove mreže, uključujući potencijalno povjerljive informacije o traženju posla.

Nekoliko stručnjaka za sigurnost na internetu izvijestilo je da su ukradene šifre objavljene na jednom ruskom hakerskom forumu.

Eksperti navode da podaci koji su do sada objavljeni ne sadrže email adrese, ali da se može pretpostaviti da su i te informacije u rukama kriminalaca.

Stručnjaci su preporučili korisnicima ove društvene mreže da iz predostrožnosti što prije promijene svoje pristupne šifre.

Oni su preporučili da se koristi jedinstvena šifra, a ne neka koja se već upotrebljava na nekim drugim stranicama, jer će tako biti bolje zaštićena od hakera.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO