Strategijsko širenje VW-a u Kini

Grupacija VW ukazala je da je promjena strategije 'odraz značaja Kine kao najvećeg svjetskog tržišta automobila' (Reuters)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) je saopćio da svoju strategiju okreće proširenju prodaje u Kini.

Nadzorni odbor te kompanije je odobrio formiranje novog vijeća direktora koji će upravljati svim poslovima te grupacije u Kini, prenosi AP.

Grupacija VW, koja uključuje marke kao što su volkswagen, audi, porsche, škoda i bentley, ukazala je da je promjena strategije “odraz značaja Kine kao najvećeg svjetskog tržišta automobila”.

VW je prošle godine u Kini prodao 2,3 miliona vozila, što je doprinijelo operativnom profitu grupacije od 2,6 milijardi eura.

Kina je najmnogoljudnija zemlja na svijetu (preko 1,35 milijarde stanovnika) i jedna od najprostranijih, na teritoriji od blizu 9,6 miliona kvadratnih kilometara.

Druga ekonomija svijeta

Kina je druga najveća nacionalna ekonomija u svijetu poslije SAD-a.

Procjenjuje se da je ukupan bruto društveni proizvod (BDP) Kine, mjeren paritetom kupovne moći (prilagođen za tržišne cijene, PPP), u 2011. godini iznosio gotovo 11.300 milijardi dolara ili po glavi stanovnika 8.382 dolara.

Nominalni BDP Kine je prošle godine procijenjen na blizu 7.3000 milijardi dolara ili 5.413 dolara per capita.

Novu podružnicu VW-a u Kini će predvoditi Jochen Heizmann, koji napušta mjesto direktora sektora za proizvodnju kamiona, koji uključuje marke scania i MAN.

Izvršni direktor Scanie Leif Estling zamijenit će Heizmanna na mjestu novog šefa za proizvodnju kamiona.

Izvor: Agencije