Na prisilnom radu 21 milion ljudi

Broj žrtava na 1.000 stanovnika najveći je u području srednje i jugoistočne Evrope (AP)

Gotovo 21 milion ljudi u svijetu žrtva je prisilnog rada, a najviše je njih, 11,7 miliona ili 56 posto, u području Azije i Pacifika, objavila je u nedjelju Međunarodna organizacija rada (ILO), u izvještaju prije međunarodne konferencije rada u Ženevi.

Nakon Azije i Pacifika, najveći je broj prisilnih radnika u svijetu je u Africi – 3,7 miliona (18 posto) i Latinskoj Americi – 1,8 miliona (devet posto), navodi ILO na svojim internetskim stranicama.

Posljednjih godina ILO je poboljšao metodologiju i u izvještaju napominje da na svakih 1.000 radnika u svijetu danas troje njih radi prisilno.

U privatnom sektoru eksploatirano je 18,7 miliona (90 posto).

Od tog broja 4,5 miliona (22 posto) prisiljeno je raditi kao seksualno roblje, a 14,2 miliona (68 posto) prisilno rade u sektorima poljoprivrede, građevinarstva, u domaćinstvima i zanatima.

U zatvorima i vojsci

Deset posto ili 2,2 miliona prisilno radi u državnim ustanovama, naprimjer u zatvorima, vojsci ili u paravojnim snagama.

Osim toga, 5,5 miliona (26 posto) mlađe je od 18 godina.

Broj žrtava na 1.000 stanovnika najveći je u području srednje i jugoistočne Evrope, a zatim Afrike, 4,2 odnosno četiri na 1.000 stanovnika, ističe Organizacija.

Relativno visoka brojka prisilnih radnika u srednjoj i jugoistočnoj Evropi te na prostoru nekadašnjeg Sovjetskog saveza može se objasniti činjenicom da je stanovništvo ondje malobrojnije nego u Aziji.

Također, objašnjava se pojačanom trgovinom ljudima za seksualnu eksploataciju te prisilnim radom u državnim ustanovama.

Razvijena ekonomija i Evropska unija (EU) imaju 1,5 miliona ili sedam posto prisilnih radnika.

Identifikacija i procesuiranje

Srednjoevropske i jugoistočne evropske države i Zajednica Nezavisnih Država (ZND) imaju 1,6 miliona ili sedam posto prisilnih radnika.

Na Bliskom Istoku, prema procjenama, njih je blizu 600.000 ili tri posto.

Među prisilnim radnicima u svijetu je 9,1 milion (njih 44 posto) raseljen u domovini ili u inostranstvu, a većina je primorana raditi u mjestu boravišta (11,8 miliona).

Većina prisilnih radnika koja je raseljena po svijetu eksploatirana je u seksualnoj industriji, navodi ILO te ističe da bi se vlade i pravosuđa trebali više usredotočiti na identifikaciju tih radnika te na procesuiranje odgovornih, posebno u krijumčarenju ljudi.

Međunarodna konferencija rada u organizaciji ILO-a bit će održana 4. juna u Ženevi.

Izvor: Agencije