Crna Gora se može zadužiti 100 miliona eura

Podgorica: Zaduživanje po kamatnim stopama povoljnijim od tržišnih uvjeta zaduživanja (AP)

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je davanje garancija Crnoj Gori za kreditno zaduživanje u iznosu od 100 miliona eura, saopćilo je crnogorsko Ministarstvo finansija.

Odobravanje garancija, kako se navodi, omogućit će Crnoj Gori da se zaduži po kamatnim stopama koje će biti značajno povoljnije od tržišnih uslova zaduživanja.

Set mjera štednje

Iz Ministarstva finansija su saopćili da će podrška Svjetske banke obezbijediti sredstva za potrebe finansiranja svih aktivnosti za dalje uspostavljanje povoljne finansijske i ekonomske situacije u Crnoj Gori, kao i za buduće lakše izvršavanje obaveza prema međunarodnim subjektima.

Skupština Crne Gore usvojila je u maju rebalans budžeta, koji predviđa smanjivanje izdataka od ukupno 16 miliona eura, kao i set mjera štednje u cilju prevazilaženja ekonomske krize u toj zemlji.

Ovogodišnji budžet Crne Gore projektovan je na 1,25 milijardi eura, a planirani budžetski deficit iznosi 42 miliona eura.

Vlada Crne Gore odlučila je ranije da se zaduži za 150 miliona eura kod Credit Suisse Bank, a taj kredit biće iskorišten za finansiranje deficita i servisiranje dugova.

Crna Gora je samo Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) izdala garancije vrijedne 132 miliona eura, a već je iz državnog budžeta plaćeno 23,4 miliona eura duga te podgoričke fabrike kod Deutsche bank.

Crnogorski parlament podržao je ranije, glasovima poslanika vladajuće koalicije, odluku vlade da preuzme dug KAP-a prema Deutsche banci, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici.

Ruski oligarh

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 miliona eura vrijedne garancije, koje sa kamatama iznose oko 170 miliona eura.

Pored kredita kod Deutsche bank, Crna Gora je izdala i garancije za zaduživanje KAP-a kod mađarske OTP banke u iznosu od 49,6 miliona eura, kao i kod ruske VR banke za 60 miliona eura.

Izvor: Agencije