Gubici JPMorgana do devet milijardi eura

Značajno veći gubici će ponovno podstaći neka nova pitanja u pogledu velikih banaka na Wall Streetu (AFP)

Gubici najveće američke banke JPMorgan, uzrokovani pogrešnom strategijom u trgovini finansijskim derivatima, mogli bi dostići sumu od devet milijardi dolara, što je za skoro pet puta više od iznosa saopćenog u maju, prenosi dnevnik The New York Times.

Kako navodi ovaj list, citirajući neimenovani izvor, izvještaj objavljen u aprilu pokazao je da bi u najgorem mogućem scenariju gubici od trgovine finansijskim derivatima mogli dostići sumu od osam do devet milijardi dolara, pri čemu je ukazano da neka regulatorna tijela očekuju gubitak između šest i sedam milijardi dolara, prenosi AFP.

Prošle sedmice je američka televizijska mreža CNBC saopćila da konačni gubici JPMorgana neće premašiti iznos od šest do sedam milijardi dolara, s obzirom na to da je kompanija brzo preduzela korake za izbjegavanje njihovih negativnih posljedica.

Izvršni direktor kompanije JPMorgan Jamie Dimon rekao je da bi eventualni gubici od loše trgovine mogli biti viši od dvije milijarde dolara, koliko je objavljeno u maju.

‘Prevelika za propast’

Radi poređenja, ova kompanija je u prvom kvartalu prošle godine ostvarila profit od 5,4 milijarde dolara.

Značajno veći gubici će ponovno podstaći neka nova pitanja u pogledu velikih banaka na Wall Streetu, koje kritičari optužuju da koriste svoj status “previše velike da dožive propast” kako bi preduzimale rizične akcije koje mogu uvesti već oslabljenu američku ekonomiju u dodatne probleme.

Rizične akcije JPMorgana su, također, izazvale sumnje u adekvatnost reformiranja američkog regulatornog aparata, u periodu poslije finansijske krize 2008. godine, koja je u najvećoj mjeri bila posljedica rizičnih trgovinskih praksi na Wall Streetu.

JPMorgan će, prema navodima ovog lista, dio svojih ukupnih gubitaka objaviti 13. jula, zajedno s izvještajem o profitu ostvarenom u drugom kvartalu.

Izvor: Agencije