Moody's snizio rejtinge 15 svjetskih banaka

Agencija za kreditni rejting Moody's smanjila je rejtinge 15 banaka, od kojih su neke među najvećima u svijetu, i to za jedan do tri nivoa, jer su suočene s rizicima od gubitaka u poslovanju na nestabilnim tržištima kapitala.

Moody's je za tri nivoa smanjio rejting Credit Suissea, kojeg je prošle sedmice i Centralna švicarska banka upozorila na nizak nivo kapitala.
 
Za dva nivoa smanjeni su rejtinzi američkih banaka Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs, te kanadske Royal Bank of Canada, švicarskog UBS-a, britanske banke Barclays, njemačke banke Deutsche Bank i francuskih divova BNP Paribas i Credit Agricole.
 
Za jedan nivo Moody's je smanjio rejtinge Bank of America, francuske banke Societe Generale i britanskih HSBC-a i Royal Bank of Scotland.
 
Manja zarada
 
„Svim ovim bankama rejting je smanjen jer su značajno izložene nestabilnosti i riziku od velikih gubitaka povezanih s njihovim aktivnostima na tržištima kapitala”, kazao je Greg Bauer, direktor Moody'sovog odjela za svjetsko bankarstvo.
 
Premda je to krupan zahvat, ulagači na finansijskim tržištima nisu previše iznenađeni jer je Moody's još u februaru poručio da je pokrenuo reviziju rejtinga 17 banaka s operacijama na globalnim tržištima kapitala.
 
“Sada banke neće moći davati u zajam novca koliko su mogle do sada, što znači i da će manje zarađivati”, kazao je reporter Al Jazeere Scott Heidler.
 
Te banke suočene su s padom profitabilnosti i pogoršanim izgledima za rast zbog teških uslova na tržištima, postrožene regulacije i drugih faktora, poručio je Moody's.
 
Smanjenje rejtinga moglo bi prisiliti te banke na izdavanje dodatnih kolaterala njihovim partnerima u trgovanju derivatima, izvedenim vrijednosnim papirima i povećati im troškove zaduživanja.
 
Izvori: Al Jazeera i agencije