Samit G20: Riješiti evropsku krizu

Samit ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u usponu G20, čije su glavne teme evropska ekonomska kriza i donošenja mjera za podsticanje privrednog rasta i zaposlenosti, počeo je u meksičkom gradu Los Cabosu, a na marginama je predviđen niz bilateralnih susreta.

Dok su svjetski lideri spremni da povećaju pritisak na Evropu da nađe način za dugoročnu strategiju za spas zajedničke valute i okonča finansijske turbulencije, predstavnici EU-a poručili su odmah na početku da nisu došli da bi “dobili lekcije, jer nisu jedini odgovorni za trenutnu ekonomsku situaciju širom svijeta”.

“Ova kriza je nastala u Sjevernoj Americi i najveći dio našeg finansijskog sektora je zaražen, kako da kažem, nezakonitim praksama, iz pojedinihih sektora finansijskog tržista”, istakao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy ocijenio je da nacrt saopćenja G20 pokazuje “podršku i ohrabrenje za članice zone eura, kao i za lidere i cjelokupnu Evropsku uniju radi prevazilaženja krize”.

‘Čekamo Evropu’

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na uvođenje novih trgovinskih propisa, koja će omogućiti krizom pogođenim zemljama poput Rusije da podignu zaštitne trgovinske barijere kako bi sačuvale radna mjesta.

Obama i Putin o Siriji

Lideri Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Barack Obama i Vladimir Putin, složili su se na samitu G20 da je u Siriji potrebno pronaći političko rješenje krize, kako ta zemlja ‘ne bi skliznula u građanski rat’.

Prema navodima agencija, dvojica predsjednika su nakon dvosatnog susreta istakli da bilo kakva vrsta tenzija između SAD-a i Rusije može biti prevaziđena.

Predsjednik SAD-a je kazao da će dvije zemlje po pitanju sirijske krize sarađivati sa drugim međunarodnim faktorima, uključujići Ujedinjene narode, kao i sa svima koji žele da se problem riješi.

“Tokom razgovora smo došli do mnogo podudarnih tačaka”, rekao je Putin sjedeći pored Obame nakon susreta.

Nijedan od lidera nije imenom pomenuo sirijskog predsednika Bashara al-Assada.

Pored Sirije, Obama i Putin su razgovarali i o Iranu, pri čemu je predsjednik SAD-a ocijenio da još ima vremena i dovoljno prostora da se spor oko nuklearnog oružja riješi diplomatskim putem.

Putin je, također, pozvao lidere najmoćnijih zemalja da preduzmu dodatne akcije kako bi zemlje u naglom usponu dobile veće učešće u upravljanju Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom.

Premijer Kine Hu Jintao poručio je da članice G20 trebaju razgovarati o dužničkoj krizi “na konstruktivan i kooperativan način, ohrabrujući i podržavajući napore Evrope da riješi krizu i pošalje pozitivan signal tržištima”.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick bio je znatno oštriji, navodeći da je ovo “apsolutno kritično vrijeme” i upozoravajući Evropu da ne ispusti priliku da preduzme odlučnu akciju.

“Čekamo da nam Evropa kaže šta će uraditi”, rekao je Zoellick.

Bankarska unija

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nova vlada Grčke mora provesti mjere koje je obećala u okviru programa EU-a i MMF-a za spašavanje Atine.

“Ne možemo praviti kompromis oko mjera reformi koje je smo dogovorili”, rekla je Merkel novinarima uoči početka samita.

Kako saznaje agencija Reuters, lideri G20 će u završnom saopćenju istaći da se radi i na potrebi da EU još više integrira svoju ekonomiju, što bi značilo i centralizaciju fiskalnih vlasti.

Agencija navodi, pozivajući se na tri neimenovana izvora, kako će bankarska unija biti pomenuta u završnom saopćenju.

Reuters podsjeća da je Njemačka snažno podržavala davanja veće vlasti Evropskoj centralnoj banci, ali je odbila prihvatiti plan o panevropskom polaganju garantnog depozita, prije nego što se države članice obavežu da predaju suverenitet nad svojim nacionalnim budžetima.

Rast meksičke ekonomije

Nasuprot sve većoj ekonomskoj krizi u eurozoni, Meksiko, domaćin samita će biti u stanju da pokaže 17 godina makroekonomske stabilnosti, nisku inflaciju, podnošljiv dug, otvorenu privredu i sve veću konkurentsku moć, pišu agencije.

Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) Meksika je prošle godine uvećan za 3,9 posto i procijenjen je na 1,66 biliona dolara mjeren paritetom kupovne moći, dok je nominalni bio 1.15 biliona.

Fabrike izvoze rekordne količine televizora, automobila, kompjutera i električnih aparata, zamjenjujući u susjednim SAD uvoz iz Kine.

Meksiko je, također, peti svjetski proizvođač sirove nafte, četvrti u proizvodnji srebra, ali i najomiljenije turističko odredište u svijetu.

No, privredni rast još nije dopro do mnogih radnika, jer njihove plate gotovo i da ne rastu posljednjih godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više se ne radi o tome koji model Evropljani trebaju izabrati, oni se moraju odlučiti, i to brzo, kaže odlazeći predsjednik Svjetske banke.

Published On 17 Jun 2012

Zemlje G-20 su se obavezale da će doprinijeti sa 430 milijardi dolara MMF-u radi borbe protiv širenja dužničke krize u zemljama eurozone.

Published On 17 Jun 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO