Radnici Diokija prijete zatvaranjem pogona

Prilikom sukoba s policijom uhapšen je Ivan Pernar, jedan od vođa tzv. Facebook protesta prošle godine (Pixsell)

Stotinjak radnika hrvatske petrohemijske  firme Dioki protestira u utorak na prilazu Markovu trgu u Zagrebu, tražeći da Vlada nakon devet mjeseci isplati zaostale plate.

„Više ne tražimo pokretanje proizvodnje, nego isplatu zaostalih plaća i otpremnina, pa da možemo ići na burzu rada“, rekao je novinarima Bojan Kovačić iz Stožera za obranu Diokija.

Demonstranti su se u jutarnjim satima u utorak okupili na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, odakle su krenuli pred Vladu i Hrvatski sabor, no u Radićevoj ulici dočekala ih je policija.

Radnici Diokija su uspjeli probiti policijski kordon te prošli kroz Kamenita vrata, ali jači kordon policije dočekao ih je i zaustavio na prilazu Markovom trgu.

Prilikom sukoba s policijom uhapšen je Ivan Pernar, jedan od vođa tzv. Facebook protesta prošle godine.

Opasnost zbog plinova

Predstavnici Stožera otišli su u Banske dvore gdje ih je primio, kako neslužbeno doznaje hrvatska novinska agencija Hina, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić.

Ogorčeni radnici rekli su da će, ako ni u utorak ne bude postignut sporazum, nakon 1. jula napustiti pogone Diokija na Žitnjaku, što bi moglo predstavljati potencijalno veliku opasnost za to područje.

U  tamošnjim spremnicima i cijevima isparavaju se plinovi, a ta su isparavanja vrlo eksplozivna.

Kako tvrde radnici, po vrućini bi bila dovoljna mala nepažnja da se dogodi katastrofa, te ta postrojenja moraju neprestano biti pod nadzorom stručnog osoblja.

„Zašto da dolazimo na posao kada mjesecima ne primamo plaće, niti je ikoga briga za nas? Neka se Vlada brine za pogone, a sanacija će ih stajati više od naših plaća“, rekao je Kovačić.

Dioki ne radi od septembra  prošle godine, a radnicima nije isplaćeno pet zaostalih plata, niti je riješen status firme, uprkos obećanjima raznih ministara da će brzo biti riješen njihov problem.

Dioki je propao dok je bio u većinskom vlasništvu Roberta Ježića, kojega radnici optužuju da je preko firme kćeri Adria oil izvukao novac iz dotad uspješne firme.

Dioki je sada u vlasništvu kreditora, od kojih su najveći Hypo i Zagrebačka banka.

Izvor: Agencije


Povezane

Oko 500 radnika kompanije Dioki izašlo je na zagrebačke ulice, a na pomolu je izlaz iz krize za ovo preduzeće. “Prosvjed radnika Diokija napokon je urodio plodom. Dogovor je postignut u ministarstvu gospodarstva, a najveći vjerovnici svoja potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele“, kaže novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo. Hrvatska elektroprivreda i banke kojima Dioki duguje […]

Published On 20 Mar 2012

Posljedna dva radnika hrvatske firme Dioki prekinula su štrajk glađu i sišli sa vrha 50-metarske platforme u zagrebačkom pogonu, gdje su protestirali od ponedjeljka, tražeći isplatu plata. No, protest radnika ipak se nastavlja. Njih stotinjak i dalje naizmjenično dežura u krugu pogona i blokira industrijsku prugu. Prilog Ivana Čorkala.

Published On 17 Mar 2012

Petrohemijska fabrika Dioki radnicima nije isplatila pet plata, osim što im je dio u nekoliko navrata isplaćivan u bonovima Konzuma. Vlasnik Diokija je tajkun Robert Ježić, poznatiji po svjedočenju protiv Ive Sanadera, a inače posjeduje i riječke dnevne novine – Novi List. Budući da nije postignut dogovor između najvećih povjerilaca Diokija, a to su banke, […]

Published On 13 Mar 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO