Nema investicija bez poduzetničke kulture

Jedna od ključnih stvari koja odvaja dobre investitore od loših jeste rizik na koji su spremni, te vrijeme i mjesto gdje investiraju.

Od zemalja regije Bosna i Hercegovina na samom je dnu po uslovima za poslovanje.

No, uprkos tome, odvažnih investitora ima.

Ko ne riskira, taj ne profitira – moto je kojim se služi većina uspješnih investitora u svijetu.

Dio njih želi investirati i u Bosnu i Hercegovinu, uprkos nepovoljnoj investicijskoj klimi, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Emir Nuhanović.

Mnogo izazova

“Da li želite investirati u razvijeni svijet ili u svijet u razvoju? Ja mislim da je ovo svijet u razvoju. Imate mnogo izazova i stvari koje treba unaprijediti, a to je osnova za nove investicije”, kaže strani investitor Johan Gorecki.

Uprkos velikom potencijalu za investicije, posebno u energetski sektor, količina direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu u drastičnom je padu.

Prema izvještaju Državne agencije za strane investicije (FIPA), najviše se ulagalo u predrecesijskoj godini, više od 1,3 milijarde eura.

Godine 2008. broj je prepolovljen i taj trend je nastavljen i u 2009. i 2010. godini.

No, prošla godina pokazuje znakove oporavka.

Gorecki, koji se proslavio investiranjem u Skype, smatra da je – osim svjetske ekonomske krize – komplicirana administracija u Bosni i Hercegovini faktor koji odbija investitore.

Komplicirana administracija

“Mislim da morate poraditi na poreskim olakšicama. Vlada se mora pobrinuti da nema administrativnih prepreka, jer to nije dobro. Ako investitori vide preveliku birokratiju, onda se povlače. Treba pustiti poduzetnike da rade svoj posao”, kaže on.

Osim komplicirane administracije, problem je i nedostatak kvalitetnih projekata za investiranje.

“Više je razloga, ali jedan od glavnih je nedostatak poduzetničke kulture u ovoj zemlji. U suštini potrebni su vam dobri poduzetnici, s dobrim idejama. Da imate to, imali biste i novca. Dosta je rasprava o nedostatku fondova, što je djelimično tačno, ali uglavnom postoje fondovi koji bi investirali u dobre ideje, u dobre tržišne prilike i dobre poduzetnike”, rekao je Pelle Person iz Švedske razvojne agencije.

Finansijski forum Seennovate upravo radi na tome: spajanje investitora s poduzetnicima iz Jugoistočne Evrope, te prezentaciju poslovnih prilika.

Stranih investitora, koji bi bili spremni uložiti svoja sredstva u ovu državu, definitivno ima, ali prema njihovim riječima, nedostatak političke volje za kreiranjem boljeg investicijskog okruženja, kao i nedostatak kvalitetnih projekata domaćih poduzetnika glavni su razlog zašto strane investicije dolaze ovako sporim tempom.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO