Microsoft postaje proizvođač tablet računala

Surface, Microsoftovo tablet računalo posebno dizajnirano za nadolazeće Windowse, predstavljeno je u Hollywoodu.

Surface for Windows RT

OS: Windows RT

Težina : 676 g

Debljina: 9.3 mm

Ekran: 10.6” ClearType HD Display

Baterija: 31.5 W-h

Proširivost: microSD, USB 2.0, Micro HD Video, 2×2 MIMO antena

Memorija: 32 GB, 64 GB

Iznenađenje koje je Microsoft uspješno skrivao od zainteresirane javnosti, ukazuje na to kako tableti postaju budućnost računalske industrije, u kojoj najveća softverska kompanija ništa ne želi prepustiti slučaju.

Surface je dizajniran i proizveden kompletno pod Microsoftovom kontrolom. U ovom pothvatu nije se tražio hardverski partner kakav je za kreiranje Windows pametnog telefona pronađen u Nokiji.

Microsoft je predstavio dva modela Surface računala. Prvi slabiji, namijenjen je Windows RT operacijskom sustavu verziji Windowsa 8 posebno prilagođenoj tabletima. Hardverska pozadina tog uređaja zasnovana je na ARM arhitekturi, koja je podloga većine sličnih uređaja na tržištu, uključujući iPad.

Snažniji Pro model baziran je na Windows 8 Pro OS-u, a pokreće ga Intelova x86 tehnologija koja danas dominira osobnim računalima. Surface Pro hibrid je između tablet računala i ultraprijenosnika, a uz novi mobilni softver može bez problema pokretati sve postojeće Windows aplikacije.

Surface for Windows 8 Pro

OS: Windows 8 Pro

Težina: 903 g

Debljina: 13.5 mm

Ekran: 10.6” ClearType Full HD Display

Baterija: 42 W-h

Proširivost: microSDXC, USB 3.0, Mini DisplayPort Video, 2×2 MIMO antennae

Memorija: 64 GB, 128 GB

 

Oba Microsoftova tableta posjeduju jednaku površinu, ekran dijagonala 10,6 inča, no razlikuju se u debljini, masi i ugrađenim konektorima.

Snažniji model teži je za dvjestotinjak grama i posjeduje ekran Full HD rezolucije, 1920×1080 točaka. Za razliku od Appleovog iPada Microsoftov tablet lako je proširiv; nudi dva USB konektora, utor za memorijske kartice i izlaz za vanjski monitor.

Velika promjena

Surface tableti dolaze s ugrađenim postoljem kojim se jednostavno mijenja namjena uređaja iz aktivne, kreiranje sadržaja, u pasivnu, njegovo konzumiranje. U domeni interfejsa Microsoft nije zaboravio korisnike koji za unos podataka preferiraju klasičnu tipkovnicu koja je integrirana u opcionalni Touch Cover zaštitni prekrivač.

Najava Surface-a velika je promjena u tradicionalnom ICT svijetu. Odjednom, Microsoft se pojavljuje i kao proizvođač PC hardvera što će sigurno utjecati na odnose s tradicionalnim partnerima kao što su HP, Acer, Lenovo i slični.

Predstavljanje Surfacea logični je odgovor na situaciju koja se trenutno dešava u području mobilnog računalstva. Apple je očiti model koji pokazuje vrijednost kontrole nad svim aspektima proizvodnje uređaja, kompletnim hardverom i softverom.

Google, također, ide u sličnom smjeru; na tržištu pametnih telefona pojavljuje se s vlastitim Nexus modelom.

Nakon nedavne akvizicije Motorole, Google je u poziciji koja mu omogućuje još snažniju integraciju softvera i hardvera.

Nexus tablet očekuje se do kraja mjeseca, kada će i vlasnik najveće tražilice pokazati vlastitu viziju tablet računala.

Microsoft svoje tablete namjerava prodavati isključivo u vlastitim trgovinama, po cijeni koja još nije objavljena. Nepoznanica je i točan datum dostupnosti Surfacea koji je vezan uz promociju Windows 8 OS-a, koja se očekuje ove jeseni.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon višemjesečnog testiranja, Microsoft je svima otvorio pristup vlastitoj društvenoj mreži, prvenstveno namijenjenoj studentima.

Published On 21 May 2012

Sve do nedavno zapravo i nije bilo previše smisla govoriti o tržištu tableta, Appleov iPad tu je dominirao dok su se ostali proizvođači borili za mrvice, no situacija se mijenja.

Published On 28 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO