Japanska radna snaga u opadanju

Mnogi stariji Japanci i danas bi voljeli ostati ekonomski aktivni, ali njihovu želju ne prate mogućnosti nalaženja posla (AFP)

Udio stanovništva starosti od 65 i više godina u Japanu će 2060. dostići gotovo 60 posto, upozorila je Vlada te azijske države, uz konstataciju da će ekonomske perspektive „Zemlje izlazećeg sunca“ zavisiti od toga hoće li ova populacija biti učinjena produktivnom.

Zbog opadanja radne snage Japan treba kreirati društvo u kojem će stariji učestvovati na tržištu rada i u društvenim aktivnostima, naglašeno je u Vladinom izvještaju, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Konstatuje se da bi mnogi stariji Japanci i danas voljeli ostati ekonomski aktivni, ali da tu njihovu želju ne prate mogućnosti nalaženja posla.

Stagnirajuća privreda te promjena životnog stila i shvatanja utiču na to da danas mladi Japanci sve više odlažu stvaranje porodice, koju doživljavaju kao prijetnju svojim navikama i karijeri.

Privredna stagnacija

Početkom oktobra prošle godine osobe od 65 i više godina, kojih je bilo 29,75 miliona, već su činile rekordna 23,3 procenta japanskog stanovništva, što žitelje te visokorazvijene države čini jednom od najstarijih nacija svijeta.

Starenje populacije donosi japanskoj državi raznovrsne poteškoće, naročito finansijskom sektoru već opterećenom dvadesetogodišnjom privrednom stagnacijom.

Više penzionera automatski znači i veće socijalne troškove u uslovima kada je javni dug Japana dvostruko veći od bruto društvenog proizvoda (BDP), što je jedan od najviših nivoa zaduženosti među industrijalizovanim državama.

Izvor: Agencije