Fitch snizio prognozu rejtinga Indije

Fitcha poziva na dodatne mjere u cilju stvaranja pozitivnijeg okruženja za poslovanje i privatne investicije (Reuters)

Bonitetna agencija Fitch snizila je u ponedjeljak prognozu za kreditni rejting Indije sa stabilne na negativnu, ukazujući da bi privredni rast te zemlje mogao biti ugrožen bez ubrzanja tempa strukturnih reformi.

Taj najnoviji udarac za indijsku ekonomiju je uslijedio poslije sličnog poteza agencije Standard & Poor's (S&P) u aprilu, kada su obje agencije zadržale rejting Indije na BBB-, ali su izrazile zabrinutost u pogledu usporavanja privrede i prevelikog deficita, prenosi AFP.

U saopćenju Fitcha se poziva na dodatne mjere u cilju stvaranja pozitivnijeg okruženja za poslovanje i privatne investicije.

“Negativna prognoza je, također, pokazatelj ograničenog napretka Indije na planu fiskalne konsolidacije, naročito na planu smanjenja deficita centralne vlade, uprkos unaprijeđenom fiskalnom zdravlju državne vlade”, navedeno je u saopćenju.

Indijska centralna banka je nešto ranije u ponedjeljak zadržala kamatne stope na nepromijenjenom nivou, u okviru svojih nastojanja da obuzda inflaciju, uprkos pritiscima da smanji troškove zaduživanja kako bi podstakla rast.

Indija, treća najveća ekonomija u Aziji, suočena je s mnoštvom ekonomskih poteškoća, uključujući pad povjerenja investitora i rast bruto društvenog proizvoda (BDP) na samo 5,3 posto u periodu januar-mart, što je njen najsporiji tempo rasta za posljednjih devet godina.

Izvor: Agencije