S&P snizio kreditni rejting Crnoj Gori

Zahvaljujući stabilnom izgledu, S&P može povećati kreditni rejting ukoliko Crna Gora provede započete reforme (EPA)
Zahvaljujući stabilnom izgledu, S&P može povećati kreditni rejting ukoliko Crna Gora provede započete reforme (EPA)

Bonitetna agencija Standard & Poor’s snizila je kreditni rejting Crne Gore sa BB na BB-, saopćeno je iz Ministarstva finansija Crne Gore.

Crnoj Gori su, istovremeno, izgledi popravljeni s negativnih na stabilne, piše podgorički dnevnik Vijesti.

Ministarstvo: Izazovi i ohrabrenja

“Smanjenje rejtinga odražava stav S&P-a da se država suočava sa rastućim izazovima u nastojanjima da stabilizira nivo državnog duga, imajući u vidu slabljenje ekonomije, pritiske koji proizlaze iz potencijalnih obaveza, kao i smanjenje vanjskog finansiranja banaka”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Promjena “izgleda” iz negativnog u pozitivni ohrabruje, posebno imajući u vidu činjenicu da su mnoge članice Evropske unije poput Finske, Luksemburga, Holandije, Austrije, Francuske, Belgije, Estonije, Italije, Slovenije, Portugala ocijenjene kao zemlje sa negativnim izgledom, rekli su u Ministarstvu.

Slabiji kreditni rejting, kako su objasnili iz S&P-a, posljedica je i nedovoljno dobre vanjskopolitičke pozicije Crne Gore i ograničenih administrativnih kapaciteta kao i nedostatka monetarne fleksibilnosti.

Analitičari te bonitetne kuće saglasni su s procjenama Ministarstva da će rast bruto društvenog proizvoda (BDP) ove godine biti na nivou 0,5 posto.

Stabilan izgled je, prema stavu S&P-a, balans u pogledu rizika od utjecaja mogućih daljih pogoršavanja u vanjskom okruženju na spremnost Vlade da nastavi reforme u cilju prevazilaženja ekonomskih slabosti.

“Prema tom scenariju, državni dug i nivo deficita mogli bi porasti do nivoa koji nije u skladu s trenutnim fiskalnim procjenama S&P-a”, saopćili su iz Ministarstva.

Dodali su i da, zahvaljujući stabilnom izgledu, S&P može povećati kreditni rejting ukoliko država provede započete reforme u dijelu tržišta rada i poslovnog okruženja, što bi moglo doprinijeti poboljšanju ekonomske konkurentnosti i diversifikacije ekonomije, kao i povećavanju kapaciteta u ključnim sektorima.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO