Posrnuli gigant Ohis osmi put na prodaju

Osmi put zaredom makedonska kompanija Ohis, nekadašnji gigant hemijske industrije, stavljena je na prodaju.

Ova kompanija je za vrijeme tranzicije devedesetih godina izgubila tržište i ekonomsku moć. Broj zaposlenih je desetkovan, a i oni koji su na poslu, platu čekaju mjesecima.

Ohis se prodaje za 14 miliona eura, a premijer Nikola Gruevski redovno razgovara sa zainteresiranim kompanijama.

Kako je iz Skoplja izvijestila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, jedina nada je ozbiljan investitor, koji bi od države kupio kompaniju.

Od 7.000 do 850 radnika

Ohis je godinama nelikvidna kompanija u državnom vlasništvu, a ovih dana Vlada je raspisala još jedan tender za prodaju.

Stojan Lazarov, sindikalni lider u Ohisu, strepi za budućnost fabrike u kojoj radi cijeli život.

On se nada da će se naći kupac koji neće otpustiti nijednog od 850 trenutno zaposlenih. U Ohisu je nekad radilo 7.000 radnika, podsjeća Lazarov.

„Ovo je velika agonija za mene, koji sam ovdje došao kao dijete i sada odavde treba da odem kao starac. Veoma je teško i to može razumjeti samo neko ko je u istoj situaciji“, kazao je Lazarov.

Danas u Ohisu radi samo jedan pogon za proizvodnju deterdženta za pranje suđa. Tu je samo polovina zaposlenih, a ostali su na prinudnom odmoru. Ovi radnici se nadaju da će februarsku platu dobiti u junu. Plata se kreće od 150 do 200 eura.

Zbog kašnjenja isplate, demonstrirali su i ispred Vlade. Ministar finansija im je obećao da će iz budžeta Ohisu dati pozajmicu, a radnici se nadaju da će obećanje ispuniti ove sedmice.

Potrebna velika ulaganja

„U vreme kad se u fabrici normalno radilo, ovde se dnevno proizvodilo od 80 do 100 tona deterdženta za ručno i mašinsko pranje rublja. Danas ovaj pogon samo povremeno radi“, izvijestila je Smilevska.

Direktor Pece Joveski kaže da bi fabrika bila rentabilna kad bi svi pogoni radili istovremeno. Ohis je odavno zadužen kod banaka, a niko neće da pozajmi novac koji bi bio uložen u sirovine.

„Približno pet do sedam miliona eura  potrebno je da se uloži u fabriku kako bi ona kontinuirano radila kao svaka druga kompanija“, kaže Joveski.

„Kupci iz regiona daju avans za proizvodnju. Tim parama direktor kupuje sirovine, radnici proizvode i roba se isporučuje. Ovako se radi godinama“, izvijestila je Smilevska.

Zainteresirani kupci trebaju dostaviti ponude za kupovinu Ohisa do sredine avgusta. Radnici se nadaju ozbiljnom investitoru, koji će uložiti u modernizaciju i proizvodnju.

Valjon Saračini, ministar ekonomije, kaže da su se predstavnici Vlade ponovo sastali sa investitorima.

„Dogovorili smo njihove dopunske zahteve o uslovima tendera. Dekontaminacija zemlje neće biti njihova obaveza i imaće mogućnost da u budućnosti kupe i zemljište“, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO