Njemački energetičari traže milijarde

Poslije nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu, zvanični Berlin je odlučio prekinuti s korištenjem nuklearne energije (AFP)
Poslije nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu, zvanični Berlin je odlučio prekinuti s korištenjem nuklearne energije (AFP)

Njemačke energetske kompanije traže od države odštetu od 15 milijardi eura zbog prošlogodišnje odluke da odustane od korištenja nuklearne energije, objavio je njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Najveća njemačka elektroprivredna kompanija EON procijenila je da je, zbog odluke njemačke Vlade da nakon katastrofe u Fukushimi odustane od nuklearne energije do 2022. godine, pretrpjela štetu od najmanje osam milijardi eura, navodi taj list.

Poslije nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu, zvanični Berlin je odlučio prekinuti s korištenjem nuklearne energije, zahtijevajući od energetskih dobavljača da zatvore svoja profitabilna nuklearna postrojenja i uvodeći porez za skladištenje nuklearnog goriva, podsjeća AFP.

Kompanija EON i njen najveći rival RWE već su podnijeli žalbu Ustavnom sudu u Karlsrueu, uz tvrdnju da je napuštanje nuklearne energije nanijelo veliku štetu, jer su morali zatvoriti reaktore prije roka.

Obje kompanije su zabilježile veliki pad profita zbog zatvaranja svojih nuklearnih reaktora.

Švedska kompanija Vatenfal, treći proizvođač nuklearne energije u Njemačkoj, također se sprema podnijeti tužbu protiv države pred Arbitražnim sudom Svjetske banke (SB), kao i pred njemačkim Ustavnim sudom.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnoge evropske zemlje su svoje nuklearne programe stavile na čekanje. Njemačka, Italija i Švicarska odlučile su zatvoriti svoja postrojenja. No, nisu se svi poveli njihovim primjerom.

23 Nov 2011

Voz sa 150 tona obrađenog radioaktivnog otpada prešao je francusko-njemačku granicu. Put je nastavio ka njemačkom gradu Neunkirchenu, gdje su ga dočekale antinuklearne demonstracije. U sukobima demonstranata i policije, koja pokušava osigurati nesmetan prolaz transporta, povrijeđeno je više osoba na obje strane. Krajnje odredište otpada je privremeno odlagalište u njemačkom Gorlebenu, gdje se očekuje za […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO