Nižim kamatnim stopama do većeg rasta

Očekuju se dalje mjere Banke Japana i Banke Engleske za podsticanje ekonomskog rasta (AFP)
Očekuju se dalje mjere Banke Japana i Banke Engleske za podsticanje ekonomskog rasta (AFP)

Najbrže usporavanje svjetske ekonomije od okončanja recesije u 2009. godini primorava kreatore monetarne politike širom svijeta na snižavanje kamatnih stopa radi pružanja podsticaja rastu.

Prema prognozi ekonomista američke investicione banke JPMorgan Chase, svjetska ekonomija će u tekućem kvartalu ojačati za 1,7 posto i za dva posto u sljedećem, poslije rasta od 2,5 posto na godišnjem nivou u četvrtom tromjesečju 2011. godine, što predstavlja najduži period slabog rasta u posljednje dvije decenije van Velike recesije.

Ekonomisti su smanjili prognoze globalnog rasta u ovoj i sljedećoj godini te sada očekuju da svjetska ekonomija ojača za 3,2 posto u 2012. i za 3,7 posto u 2013. godini, prema ranije projektiranom rastu od 3,4, odnosno 3,9 posto, prenosi agencija Bloomberg.

Direktor za globalnu ekonomiju u JPMorganu David Hensley predviđa “koordiniranu rundu globalnog monetarnog labavljenja”, pri čemu se očekuje da američka Uprava federalnih rezervi (Fed) na sljedećem sastanku 19. i 20. juna razmotri da li da preduzme dodatne mjere za podsticanje rasta, nakon što je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi 6. juna ostavio otvorena vrata za sniženje kamatne stope na sastanku 6. jula.

Operacija Twist

Također, očekuju se dalje mjere Banke Japana i Banke Engleske za podsticanje ekonomskog rasta.

Hensley prognozira da će Fed produžiti period zadržavanja svoje orijentacione kamatne stope “na izuzetno niskom nivou” za 2015. godinu i da će nastaviti s programom pod nazivom “Operacija Twist” radi sniženja dugoročnih kamatnih stopa i poslije okončanja tog programa, koje je planirano za ovaj mjesec.

Član Vijeća ECB-a Ewald Novotny je izjavio da ECB, mada posjeduje mehanizme za pomoć ekonomiji eurozone, neće djelovati izolirano od ostalih institucija tog monetarnog bloka.

Fed drži svoju ključnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od nule do 0,25 posto još od decembra 2008. godine, dok je ECB u decembru vratio orijentacionu stopu na rekordan minimum od jedan posto.

Tržišta u usponu

Sniženju kamatnih stopa vjerovatno će se pridružiti i tržišta u naglom usponu, pri čemu se očekuje da Brazil i Indija sljedećih mjeseci dalje snize troškove zaduživanja.

Brazil je u augustu prošle godine snizio kamatnu stopu za četiri procentna poena, na rekordno niskih 8,5 posto, dok su indijske monetarne vlasti u aprilu snizile svoju stopu za 50 baznih poena, na osam posto.

Kina je prošlosedmično sniženje ključne jednogodišnje kamatne stope na 6,31 posto, sa 6,56 posto, prvo za više od tri godine, dopunila odobravanjem bankama veće slobode u odlučivanju o visini kamata na depozite i na zajmove.

Kina se, uprkos usporavanju rasta, uzdržavala od sniženja kamatnih stopa, jer je bila zabrinuta da bi takvi koraci podstakli rast inflacije.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO