Devizne rezerve Srbije 10,17 milijardi eura

U toku maja NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu 472,7 miliona eura

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) krajem maja ove godine bile su 10,17 milijardi eura, objavila je u ponedjeljak NBS.

Najveći odliv iz deviznih rezervi realiziran je po osnovu intervencija NBS-a na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 472,7 miliona eura.

Po osnovu isplate stare devizne štednje iz deviznih rezervi je tokom maja isplaćeno 115,3 miliona eura, dok je po osnovu izmirenja obaveza države prema stranim kreditorima isplaćeno 16,5 miliona eura.

Najveći priliv u toku maja je realiziran po osnovu prodaje državnih hartija od vrijednosti, denominiranih u eurima, u iznosu od 91,4 miliona eura.

Po osnovu korištenja kredita i donacija ostvareni su prilivi u iznosu od 40,5 miliona eura, dok su banke po osnovu obavezne devizne rezerve izdvojile neto 35,2 miliona eura.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kraju maja, iznosile su 5,53 milijarde eura.

Dinar pao 8,7 posto

Devizne rezerve NBS-a osiguravaju pokrivenost novčane mase (M1) od 453 posto kratkoročnog duga u iznosu 2.131 posto i istovremeno pokrivaju više od sedam mjeseci uvoza robe i usluga.

Obim realizirane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 1,09 milijardi eura i bio je za 269,7 miliona eura veći nego u prethodnom mjesecu.

U prvih pet mjeseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizirano je ukupno 6,43 milijardi eura.

U toku maja NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu 472,7 miliona eura, s ciljem da osigura nesmetano funkcioniranje deviznog tržišta.

U maju je zabilježena i nominalna deprecijacija dinara prema euru za četiri posto, dok je od početka ove godine do danas dinar prema euru nominalno opao 8,7 posto.

Izvor: Agencije