Rehn: Evropi treba pakt o ulaganju

Određene zemlje Unije nikako ne uspijevaju izaći iz recesije (AFP)
Određene zemlje Unije nikako ne uspijevaju izaći iz recesije (AFP)

Evropi je hitno potreban “Evropski investicioni pakt” koji bi podstakao veća privatna i javna ulaganja u investicione projekte i na taj način omogućio ekonomski rast, rekao je evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn.

Ekonomski eksperti sugeriraju da bi striktne mjere za suzbijanje budžetskog deficita, koje su na snazi u Španiji i Italiji, trebalo popustiti da bi se tim zemljama pomoglo da izbjegnu recesionu spiralu.

Međutim, na takve odluke berze obično loše reagiraju, kao što je pokazala situacija na tržištu obveznica kada je Španija pokušala da podigne marginu deficita.

Balans između štednje i mjera

Evropska unija treba naći balans između štednje i mjera koje će stimulirati rast ukoliko ne želi da je zahvati druga recesija u posljednje tri godine, centralna je misao predavanja koje je Rehn održao na Slobodnom univerzitetu u Briselu.

Poruka koju je Brisel slao sve vrijeme trajanja finansijske krize, započete 2008. godine, bila je da zemlje članice eurozone moraju smanjiti budžetski deficit i provesti strukturne reforme kako bi povećale konkurentnost. U tu svrhu predlagane su bolne mjere štednje i odricanja.

Međutim, rekordno se povećala nezaposlenost, a određene zemlje Unije nikako ne uspijevaju izaći iz recesije, pa Evropa mora pronaći načine da stimulira ekonomski rast kako bi se ublažile mjere štednje.

“Nasuprot zavaravajućem utisku, koji zagovaraju neki političari i ekonomisti, da fiskalni okvir Evropske unije stavlja sve države članice u nekakvu luđačku košulju, investicioni pakt nipošto nije glup”, rekao je Rehn u svom izlaganju, dodavši da se monetarna pravila moraju fokusirati na srednjoročnu održivost i da moraju dozvoliti diferencijaciju među zemljama članicama.

Evropska unija sada radi na formuliranju nove strategije stimuliranja ekonomskog rasta, koja bi trebala biti zvanično predstavljena na samitu evropskih lidera u junu.

Izvor: Agencije


Povezane

Holandska vlada dala je ostavku. Francuski predsjednik Nikolas Sarkozy postao je jedini predsjednik koji u izborima za drugi mandat nije u vodstvu nakon prvog kruga. U Grčkoj se spremaju novi izbori. Prema analitičarima, to pokazuje da su mjere štednje Evropljanima došle preko glave. Sada, kao da kažnjavaju svoje političare.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO