Usporila stopa inflacije u eurozoni

Niže cijene energenata i usporena ekonomska aktivnost su odgovorne za pad inflacije (AP)

Stopa inflacije u eurozoni je tokom maja usporila više od očekivanog, što bi moglo izvršiti dodatni pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da naredne sedmice smanji kamatne stope, pokazuju zvanični podaci evropskog ureda za statistiku – Eurostat.

U saopćenju Eurostata se navodi da je godišnji rast potrošačkih cijena u maju usporio na 15-mjesečni minimum od 2,4 posto, u odnosu na aprilskih 2,6 posto, dok su tržišta očekivala skromniji pad, od 2,5 posto, prenosi AP.

Iako je inflacija još iznad cilja ECB-a o zadržavanju inflacije na nešto ispod dva posto, centralna banka se nalazi pod pritiskom da smanji svoju ključnu kamatnu stopu sa trenutnih jedan posto, kako bi pomogla posrnulim ekonomijama eurozone.

Velika nejednakost

Ukoliko smanji kamatne stope, to će biti prvi put u 13 godina dugoj historiji ECB-a da je ključna kamatna stopa pala ispod jedan posto.

Eurostat nije obrazložio razloge takvog usporavanja stope inflacije, pošto će detaljnije informacije predstaviti 14. juna, ali se procjenjuje da su niže cijene energenata i usporena ekonomska aktivnost u najvećoj mjeri odgovorne za ovakav pad inflacije.

Prisutna je velika nejednakost među članicama bloka, uz Njemačku, koja uspijeva ostvariti solidan rast, pošto njeni izvoznici nastavljaju ostvarivati korist od oporavka globalne trgovine, uprkos tome što se dužnička kriza nalazi na njihovom pragu.

Druge zemlje koje se nalaze u središtu evropske dužničke krize, poput Grčke, Španije i Italije, bilježe usporavanje svojih ekonomija, kao posljedice strogih mjera koje su uvele njihove vlade radi dovođenja u red javnih finansija.

Izvor: Agencije