Srbija: Stranke protiv novih rezova

Potencijalni koalicioni partneri Demokratske stranke u sastavljanju nove Vlade Srbije odbacili su mogućnost uvođenja oštrih mjera štednje koje je predložilo Fiskalni savjet te zemlje, kako država ne bi utonula u dužničku krizu.

Predstavnici Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera koji su i do sada bili na ministarskim mjestima, poručili su da neće podržati otpuštanja, niti zamrzavanje plata i mirovina.

Antikrizne mjere ne podržava ni Srpska napredna stranka, koju je donedavno vodio novoizabrani predsjednik Tomislav Nikolić.

Ušteda od milijardu eura

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, Fiskalni savjet je upozorio da se Srbija nalazi na korak od krize javnog duga, te zatražio je da se odmah  provedu antikrizne mjere koje podrazumijevaju povećanje PDV-a za dva do četiri posto, zamrzavanje plata i penzija, te otpuštanje oko 20.000 zaposlenih iz javne uprave u roku od dvije godine.
Prema procjeni Fiskalnog savjeta, Srbija do kraja 2013. godine mora uštedjeti najmanje milijardu eura.

Božidar Đelić, bivši potpredsjednik Vlade, iz redova DS-a, kazao je da je štednja neminovna.

„Međutim, ta štednja mora da padne na teret onih koji mogu da štede, a ne onih koji nemaju šta da uštede i ono što je bitno je da se zaštite oni kojima je jako teško,  a ne oni koji imaju kapacitet da blokiraju Srbiju“, kazao je on.

Jovan Krkobabić, iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije upozorio je da „ako uzmete i penzije ,skratite još u odnosu na ovo što je sada, ljudi će umirati od gladi, a to u ovoj zemlji neće niko odgovoran da uradi“.

Promjena zakona

Ni glavni partner Borisu Tadiću u mogućoj novoj Vladi, Socijalistička partija Srbije, ne prihvata oštre antikrizne mjere, uprkos upozorenju Fiskalnog saveta da bi odlaganjem njihove primjene Srbija mogla ući u još dublju ekonomsku krizu.

„Ja nikada nisam prihvatao takvu koncepciju. Nikada nisam prihvatao otpuštanje radnika“, kazao je  Milutin Mrkonjić iz SPS-a. „Mi smo tu ili da stvorimo uslove da se radi, ili da dajemo ostavku.“ 

Za SNS, čija kandidatkinja za premijerku je Jorgovanka Tabaković, Vlada ne bi smjela da povećava PDV ili zamrzava plate i penzije prije nego što promijeni zakone, kao što je Zakon o javnim nabavkama, zbog koga, prema procjenama Evropske unije, oko 800 miliona eura završava u privatnim džepovima.

„Dok to ne uradite, a to morate da uradite odmah, nemate pravo da izlazite pred građane ni sa kakvim novim opterećenjem. To je neodgovorno i neozbiljno“, kazala je Tabaković.

Izvor: Al Jazeera