Rat web preglednika se nastavlja

Chrome je četiri godine nakon pojavljivanja postao najpopularniji preglednik (Reuters)

Piše: Robert Gabelić

Svibanj 2012. označava mjesec u kojem je Googleov Chrome postao najpopularniji preglednik interneta. Microsoft Internet Explorer nakon četrnaest godina dominacije silazi sa trona.

Promjena vodeće pozicije na mjestu najkorištenijeg internet preglednika još jednom podsjeća kako jedan od najvećih ratova u softverskoj industriji još uvijek traje. U tom sukobu cilj je osvojiti što veći postotak tržišta kako bi se moglo aktivnije upravljati razvojem interneta i usmjeravanjem korisnika.

Prema podacima StatCountera, kompanije koja se bavi analizom interneta, Chrome je sa 32,43 posto tržišta bio najpopularniji internet preglednik proteklog mjeseca, pretekavši Internet Explorer kojem je udio pao na 32,11 posto. Proizvodu Mozilla fondacije, Firefoxu, sa 25,54 posto globalnog tržišta i dalje pripada treće mjesto.

Početak sukoba

Sredinom 90-ih godina odvijao se jedan od glavnih sukoba softverske industrije u kojem je pobijedio Microsoft. Najveća softverska kompanija u počecima je potcijenila važnost interneta, a na području internet preglednika dominirao je Netscape Navigator. Microsoft je tada kreirao poseban tim, ubrzao razvoj Internet Explorera i zahvaljujući popularnosti Windows OS-a i međusobnoj integraciji osvojio tržište. Uslijedile su tužbe zloupotrebe monopolne pozicije, Microsoft je kasnije morao ostaviti prostor u operativnom sistemu i za konkurentne internet preglednike, no za Netscape je bilo prekasno. Zvijezda dot-com balona izgubila je rat s Microsoftom i 1998. prodana AOL-u za 4,2 milijarde dolara.

Tržište internet preglednika nakon toga je godinama bilo mrtvo. Godine 2004. situaciju je počeo mijenjati Firefox koji je uspješno izazvao Internet Explorer, prisiljavajući ga na unapređenja i prihvaćanje web standarda. Google Chrome je predstavljen 2008., a četiri godine kasnije nalazi se na tronu.

Važnost preglednika

Sve veća tranzicija tehnologije u oblak danas je zapravo i glavni razlog zbog čega rat internet preglednika još uvijek traje. Od običnog softvera namijenjenog surfanju internet stranicama, oni su postali platforma kroz koju korisnici dolaze do svojih aplikacija.


Internet Explorer – 14 godina suverene vladavine internetom [AP]

Bojno polje internet preglednika danas je prošireno na sve važnije mobilno tržište, gdje je konkurencija puno snažnija. Opera, norveška kompanija koja u desktop segmentu zauzima marginalni postotak ovdje je lider; s osvojenih 21,9 posto tržišta nalazi se ispred Googleovog preglednika namijenjenog Android platformi koji je odabralo 21,7 posto mobilnih surfera.

Na trećem mjestu s osvojenih 19,49 posto tržišta nalazi se Appleov Safari koji je osnovni internet preglednik iPhonea. Apple je vrlo restriktivan prema konkurentima kojima ne dopušta širenje u vlastiti ekosistem.

Alternativni internet preglednici namijenjeni iPhoneu tehnološki predstavljaju samo ljuske koje u podlozi koriste Appleovu tehnologiju. Opera je izuzetak koja je svoj prostor u App Storeu izborila prodajom usluge surfanja koju nudi kroz vlastite servere koji komprimiraju internet sadržaj.

Opera visoku zastupljenost u mobilnim internet preglednicima duguje u prvom redu popularnosti na jeftinijim telefonima koji su u mnogim zemljama još uvijek vrlo zastupljeni.

Facebookov preglednik?

Za postizanje veće kontrole nad korisničkim aktivnostima na internetu potrebno je snažnije prisustvo u umreženom uređaju, bez obzira na to radi li se o pametnom telefonu ili klasičnom računalu.

Posjedovanje internet preglednika, koji danas postaje platforma za pokretanje web aplikacija, jedan je od načina za to postizanje.

Facebook, koji je izgradio najveću društvenu mrežu, konstantno traži izravniji put do svojih korisnika, zbog toga su napisi o Facebookovom preuzimanju Opere sve učestaliji.

Obje tvrtke odbijaju komentirati glasine, no ostaje činjenica kako je Facebooku potrebna snažnija tehnološka platforma za širenje mogućnosti vlastite mreže.

Najpopularnijoj društvenoj mreži korisnici sve više pristupaju putem pametnih telefona što je prostor gdje Facebook još uvijek nije pronašao efikasan način za distribuciju reklama i zaradu.

U isto vrijeme Google nema takvih problema: s Chromeom je već osvojio tržište internet preglednika i upravlja razvojem Androida, najpopularnije mobilne platforme.

Takva pozicija osigurava mu bezbrižan razvoj društvene mreže Google+ kojoj polako raste popularnost.

Izvor: Al Jazeera