Postojeća rješenja u eurozoni su neodrživa

Draghi (u sredini) je poljuljanu eurozonu uporedio s plivačem koji pokušava u gustoj magli preplivati rijeku (EPA)

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi pozvao je u četvrtak lidere eurozone da iznesu svoju viziju budućnosti tog posrnulog bloka, s obzirom na to da su postojeća rješenja “neodrživa”.

“Sljedeći korak je da naši lideri razjasne kakva je vizija za naredni određeni broj godina, kako će euro izgledati u tom periodu”, rekao je on u Evropskom parlamentu (EP).

“Smatram da što se prije to precizira, to bolje”, ukazao je i dodao da ECB ne može “popuniti vakuum” koji su ostavile vlade članica Evropske unije (EU) u oblasti strukturalnih reformi ili upravljanja.

Draghi je poljuljanu eurozonu uporedio s plivačem koji pokušava u gustoj magli preplivati rijeku.

“On ili ona nastavljaju se boriti protiv riječne struje, ali ne vide drugu obalu jer je magla… Mi moramo rastjerati tu maglu”, ukazao je on.

Rizik od širenja ‘bolesti’

To je najbolji doprinos koji zemlje mogu dati da bi snizile troškove pozajmljivanja i podstakle rast u eurozoni, dodao je.

Draghi je predočio da se “pokazalo kako je konfiguracija eurozone neodrživa, osim ukoliko se ne preduzmu dalji koraci”.

Prema njegovom mišljenju, jedna od glavnih prijetnji toj regiji, bez obzira na preduzete mjere, i dalje ostaje rizik od širenja “bolesti” sa jedne ekonomije na drugu.

Draghi je, također, rekao da je glavni faktor prijetnji na tržištima u posljednje vrijeme dokapitalizacija bankarskog sektora.

Tržišno povjerenje, a ne podrška ECB-u, od ključnog je značaja za ubjeđivanje banaka da pojačaju svoju kreditnu aktivnost, ukazao je on i dodao da EU treba učiniti veći pritisak na banke da “očiste” svoje finansije.

Izvor: Agencije