Renault i Nissan investiraju u Avtovaz

Nova kompanija postat će vlasnik 74,5 posto udjela u Avtovazu (Reuters)

Francuska kompanija za proizvodnju automobila Renault i njen japanski partner kompanija Nissan investirat će do 2014. godine, u više etapa, 750 miliona dolara za preuzimanje kontrole nad ruskom kompanijom Avtovaz, proizvođačem poznate marke automobila “lada”, navodi se u saopćenju.

Memorandumom o razumijevanju, koji je u četvrtak potpisan u Parizu s ruskom državnom kompanijom Russian Technologies i poslovnom bankom Troika dialog, predviđa se formiranje zajedničkog preduzeća u koje će 67,13 posto udjela imati Renault-Nissan.

Nova kompanija postat će vlasnik 74,5 posto udjela u Avtovazu.

Francuska kompanija, koja posjeduje 25 posto kapitala u Avtovazu od 2008. godine, uložit će blizu 300 miliona dolara u ovu kompaniju, dok će Nissan uložiti 450 miliona dolara.

Zajednička kompanija će do 2014. godine kupiti udio koji posjeduje Troika dialog.

Dug kompanije Avtovaz bit će restruktuiran na inicijativu Russian Technologiesa.

Nova tehnologija u fabrikama

“Današnje potpisivanje memoranduma predstavlja dodatnu etapu u procesu sve veće saradnje, što doprinosi modernizaciji lidera ruske automobilske industrije”, izjavio je Carlos Ghosn, izvršni direktor Renault-Nissana.

On je dodao da će Renault-Nissan nastaviti s prebacivanjem tehnologije u ruske fabrike, dok će ruske kolege biti sve prisutnije u multikulturalnom menadžmentu.

“Veoma smo zadovoljni što je omogućeno jačanje veza Avtovaza i Renault-Nissana i prijemom Nissana kao strateškog partnera u Avtovazu”, izjavio je Sergej Šemezov, generalni direktor kompanije Russian Technologies i predsjednik Upravnog odbora Avtovaza.

On je dodao da zajednička kompanija između Russian Technologiesa i Renault-Nissana predstavlja još jedan dokaz izuzetnog napretka koji je Avtovaz  postigao za dobrobit kompanije i marke automobila “lada”.

Izvor: Agencije