Kina postaje najveće potrošačko tržište

Ministar Chen Deming: Na rast potrošnje u Kini utjecat će i smanjena prodaja robe i usluga u SAD-u i Evropi (EPA)

Kina će do 2015. godine najvjerovatnije postati najveće potrošačko tržište svijeta, zahvaljujući ubrzanom procesu urbanizacije i kontinuiranom rastu primanja stanovništva, izjavio je kineski ministar za trgovinu Chen Deming na otvaranju Međunarodnog sajma trgovine uslugama u Pekingu. 

Vrijednost prodaje na malo u Kini će, kako procjenjuje Deming, premašiti pet hiljada milijardi dolara 2015. godine, prenosi kineski dnevnik China Daily.

Prihodi stanovništva

Najveće potrošačko tržište u svijetu su za sada Sjedinjene Američke Države. 

Kineska potrošnja će rasti zahvaljujući povećanom uvozu robe i usluga. Tako se očekuje da će do 2015. godine čak 88 miliona kineskih turista godišnje putovati u inostranstvo. 

Deming je istakao da će na rast potrošnje u Kini utjecati i smanjena prodaja robe i usluga u SAD-u i Evropi, kao posljedice kontinuirane finansijske krize.

Kina, osim toga, planira povećavati izvoz tehnoloških proizvoda visoke dodate vrijednosti, zahvaljujući čemu će prihodi stanovništva rasti. 

Kineski ministar za trgovinu je napomenuo da u strukturi nacionalne potražnje sve veću ulogu imaju usluge kao što su obrazovne, zdravstvene ili komunalne.

Također, očekuje se brzi rast potražnje finansijskih, tehnoloških, te turističkih usluga.

Kinesko tržište usluga se prošle godine procjenjivalo na 419,1 milijardu dolara, čime se pozicioniralo na četvrto mjesto u svijetu, dok 2000. godine njegova vrijednost nije prelazila 66 milijardi dolara. 

Trgovinski deficit

Kina, čija je ekonomija tradicionalno orijentirana na izvoz u Evropu i SAD, aktivno povećava domaću potrošnju robe i usluga.

S obzirom na to da uvoz usluga i robe u Kinu raste mnogo brže od njihovog izvoza, trgovinski suficit je zamijenjen deficitom.

U februaru ove godine trgovinski deficit Kine je bio na maksimalnom nivou za 22 godine, dostigavši 31,5 milijardi dolara. 

Izvor: Agencije