Facebook priprema pametni telefon

Facebook pokušava da u svoje redove pridobije inženjere koji su radili na Applevom iPhoneu, navodi NYT (AFP)

Facebook, u kooperaciji sa tajvanskom firmom HTC, radi na projektu pametnog mobilnog telefona “Buffy” koji je baziran na operativnom sistemu Android, piše američki dnevni list New York Times.

S obzirom na više od 900 miliona korisnika Facebooka, jasno je koliko je velika potencijalna korisnička baza telefon ove društvene mreže.  

HTC je ranije predstavio dva pametna telefona namijenjena ljubiteljima najpopularnije društvene mreže na svijetu koji imaju posebnu tipku prilagođenu pristupu Facebooku, te obavljanju nekih akcija na ovoj mreži.

Detaljnijih informacija o novom telefonu kojeg rade, trenutno nema, osim da bi trebao raditi na operativnom sistemu Android, te da će imati integrirane sve funkcije koje su dostupne na Facebooku.

Appleovi inženjeri

Prema informacijama NYT-a, Facebook sada pokušava da u svoje redove pridobije inženjere koji su prethodno radili na Applevom iPhoneu.

Takođe, ovaj list, ne navodeći izvor informacija, izvještava da je Facebook do sada preuzeo više od šest inženjera koji su radili na Appleovim projektima iPhone i iPad.

Prema riječima izvora iz Facebooka, koji je želio ostati anoniman, osnivač i vlasnik društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg zabrinut je jer neće moći na tržište pustiti pametni telefon, kao i da bi Facebook mogao, kao i ostale društvene mreže, nastaviti funkcioniranje samo sa softwareom.

S obzirom na više od 900 miliona korisnika ove društvene mreže, jasno je koliko je velika potencijalna korisnička baza Facebookovog telefona.  

Izvor: Agencije