Kriza tržišta maslinovog ulja

Grčka je jedna od zemalja zahvaćena krizom na tržištu maslinovog ulja (EPA)

Španija, Italija i Grčka, pored finansijske krize, doživljavaju i jednu drugu – krizu tržišta maslinovog ulja.

Ove tri zemlje imaju udio od 70 posto u svjetskoj proizvodnji maslinovog ulja.

Cijene ovog ulja opale su na najnižu vrijednost za posljednjih deset godina, jer je zbog besparice i nezaposlenosti u tim zemljama opala domaća potrošnja.

Situaciju otežava odličan rod maslina u Španiji, najvećem proizvođaču među tri zemlje. To je dovelo do viškova, zbog kojih je morala intervenirati i Evropska unija, plaćajući proizvođačima gomilanje zaliha.

Konkurencija jeftinijeg ulja

Tokom tekućeg meseca cijena vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je opala na 2.900 dolara za tonu, što je najmanje od 2002. i za više od polovine manje nego 2005. godine, kada je tona ovog ulja koštala gotovo 6.000 dolara.

“Ovo tržište je u ozbiljnoj krizi. Maslinovo ulje je od vitalnog značaja za očuvanje zaposlenosti u seoskim područjima glavnih proizvođačkih zemalja”, ističe Pekka Pesonen, šef Udruženja poljoprivrednika EU.

Maslinovo ulje pati od konkurencije jeftinijih vrsta biljnih ulja. U popularnom španskom lancu supermarketa Eroski, suncokretovo ulje se prodaje po 1,25 eura za litar, dok maslinovo ulje prosječnog kvaliteta košta 1,99 eura, a ekstra djevičansko 3,25 eura za litar.

Prema predviđanjima Međunarodnog vijeća za maslinovog ulje, u Španiji će ove godine potrošnja tog ulja biti na nivou 2002. godine, dok će u Italiji i Grčkoj opasti na nivo iz 1995.

Izvori: Al Jazera i agencije