Test za Helwett-Packard: Opstati ili nestati

Na vijest da Helwett-Packard (HP) otpušta 27.000 radnika berze su reagirale pozitivno. Ali niko od investitora sa sigurnošću ne može reći kakva je budućnost nekadašnjeg lidera u proizvodnji privatnih računara i printera.

Analitičari prognoziraju da je ovo samo početak, nakon kojeg slijedi totalni krah.

Većina bi se složila da je HP trenutno među najboljim proizvođačima kompjutera i printera. Ali pitanje je, što niko sa sigurnošću ne može tvrditi, hoće li HP uopće postojati za nekoliko godina, ukoliko se kompanija ne prilagodi.

“Mislim da su devedesetih godina skrenuli s puta. Tržište tehnologija se dosta izmjenilo, ali, iz nekog razloga, ne i HP”, kaže Robert Sicina sa Univerziteta America.

Direktorica HP-a Meg Whitman najavila je otpuštanje 27.000 zaposlenika kako bi oslobodila više novca za istraživanja i razvoj novih tehnologija.

Nezgrapan tablet

A to je HP-ov osnovni problem – jednoličnost. Previše vremena su uložili na pokrivanje minusa, a premalo na razvoj novih proizvoda.

“Ako realno sagledate posljednjih deset godina i dobro razmislite… nisam siguran da se možete sjetiti nijednog proizvoda koje je HP razvio a da je zadivio potrošače”, izjavio je Robert Sicina sa Univerziteta America.

Helwett-Packard je pokušao oduzeti dio kolača Appleu ulažući u razvoj svog tablet računara.

Ali zbog groznih kritika tržišta, među kojima su najglasnije bile da je uređaj nezgrapan, taj projekt je propao.

Promjene na kormilu kompanije potopile su moral radnika.

Tri izvršna direktora smjenjena su u posljednjih sedam godina, pri čemu se vrijednost kompanije prepolovila u posljednje dvije godine.

Sada je za HP situacija opstati ili nestati.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO